Ako je verovati brojnim studijama- mozak je relativno lako prevariti, odnosno ubediti ga da je doživio nešto što se zapravo uopšte nije desilo.

Sponsored links:

1. Teleportiranje i vantelesna iskustva

Naučnici su u jednom eksperimentu uspeli izmanipulisati mozgom ispitanika na taj način da je ispitanik mislio da je napustio svoje telo, te da se teleportovao na različita mesta u prostoriji iako se on celo vreme nalazio u skeneru mozga gde je nepomično ležao.

2. Uticanje na mozak temperaturom

Mozak radi dosta drugačija na različitim temperaturama. U jednom eksperimentu sudionici su imali zadatak da osude nečiju kriminalnu aktivnost. Rezultati su bili iznenađujući jer su kandidati koji su se nalazili u hladnijim prostorijama tvrdili za kriminalca da je on svoj zločin uradio hladnokrvno i bez sažaljenja, dok su oni sudionici koji su se nalazili u toplijim prostorijama imali dosta više empatije i manje su osuđivali tog kriminalca iz testa.

3. Povećanje/smanjivanje empatije

Naučnici su otkrili da se razina empatije može mjenjati mjenjanjem hemijskog sastava mozga. Ovo nam govori da biologija mnogo više utiče na društveno ponašanje nego što smo to do sada mislili.

loading...

4. Stimulacija kreativnosti

Danas znamo da je moguće manipulisati i našom kreativnosti. Ovo su otkrili naučnici prilikom testiranja u kojima su mozak ispitanika stimulisali električnom energijom.

Rezultati su bili iznenađujući. Ispitanici su imali daleko bolje rezultate nakon ovih testiranja.

5. Moguće je ubediti vaš mozak da ste nevidljivi

Prilikom ovog istraživanja sudionici su ležali u skeneru mozga a na glavi su imali uređaj za prikaz virtualne stvarnosti.

Sudionici bi preko uređaja za prikaz virtualne stvarnosti videli praznu prostoriju. U isto vrijeme, istraživači bi dodirnuli četkicom njihov stomak i taj isti pokret napravili u praznom prostoru koje je ispitanik vidio preko virtualne stvarnosti.

Sponsored links:

Ova iluzija je bila uspešna u čak 75% slučajeva.

loading...