Pronašli smo najsrećnije mesto u Srbiji. Selo Dobrinci, koje se nalazi nedaleko od Rume, ima blizu 500 kuća i svi su zaposleni. To nije klasično srpsko selo u kom su mnogi posvađani, već su svi složni.

Sponsored links:

Ne daju, kako kažu, svoj mir ni za šta na svetu. Obrađuju sve što imaju, a to znači 2.900 hektara zemlje i svi imaju posao. Imaju, znači od čega da žive. Odnosno žive od svog rada.

U ovom selu koje se nalazi osam kilometara od Rume žive vredni i radni ljudi. Za sebe kažu da su dobri i da je selo dobilo ime po njihovoj dobroti.

Otvaranjem prvog pogona u selu, koji će se baviti proizvodnjom i preradom povrća, a čija će izgradnja biti završena sledeće godine, oko 200 meštana naći će posao u njemu, što će doprineti ugovaranju proizvodnje sa poljoprivrednicima, ali i boljem životnom standardu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Od ukupno 2.890 hektara u dobrinačkom ataru, nema nijednog pedlja zemlje koji nije obrađen. Pored proizvodnje lubenica, po čemu su nadaleko poznati i što promovišu kroz seosku “Bostanijadu”, oni seju još i dinje, krastavce, paradajz. Neki su čak i rekorderi u povrtarskoj proizvodnji.

– Mi imamo razvijeno tržište po kućama. To su dugogodišnji kupci, koji znaju da uzimaju kvalitetnu robu. Naravno da su velika ulaganja u proizvodnju, jer, primera radi, za hektar lubenica, od semenki, folija, pa do primene agrotehničkih mera potrebno je oko dve hiljade evra. Ali kad kupac dođe na kućni prag i odjednom kupi robu, isplativije je nego kad se nosi na pijacu – kaže Đorđe Tomić, predsednik Saveta mesne zajednice.

U selu sa 1.700 stanovnika, godišnje se rodi od 12 do 18 mališana, pa nije ni čudno što je ovo jedino selo u rumskoj opštini koje ima jaslice.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– U predškolskoj ustanovi nalazi se 25 dece, a u jaslicama 30. Roditelji su na poslu, bake i deke rade na njivama, pa pošto nije imao ko da čuva decu, imali smo potrebu za otvaranjem jaslica – priča prvi čovek sela, u kojem postoji i četvorogodišnja Osnovna škola “Ivo Lola Ribar” – koju pohađa šezdesetak đaka.

Pored Lovačkog društva “Zec”, selo ima i Amatersko kulturno-umetničko društvo “Dobrinci”, Udruženje žena “Tifani”, Fudbalski klub Sremac… U aktivnostima ovih klubova veliko učešće imaju mladi.

– Nije tačno da ne može da se nađe posao, mi smo primer za to. Većina naših meštana radi u rumskim pogonima, ili u obližnjoj pećinačkoj opštini. Neki obrađuju zemlju, a ima i onih koji sezonski rade i dobro zarade – uveren je Đorđe Tomić, koji i sam obrađuje oko 80 hektara zemlje.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

(Izvor: Espreso.rs/Piplmetar.rs /Večernje novosti)