Sutra je decenija od smrti Slobodana Miloševića, ali njegovo izručenje Haškom tribunalu i dalje predstavlja svojevrsni presedan koji je uradila Vlada na čelu sa Zoranom Đinđićem.

Sponsored links:

“Bio sam samo službenik koji je ispoštovao odluku Vlade. Živim sa žigom da je moja uloga u ovome bila ključna”, kaže Dragan Vulić, bivši pomoćnik ministra pravde koji je potpisao rešenje za izručenje bivšeg predsednika SRJ Hagu.

„Bio sam šokiran odlukom Vlade da izruči Miloševića Hagu. Niko od nas to nije očekivao tog dana, o tome se prethodno nije pričalo. Bio je to pravi cunami. Ne znam zašto se toliko žurilo. Ja sam samo kao običan državni činovnik, upravu Centralnog zatvora obavestio o odluci i Zaključku vlade. To je cela moja uloga u tom slučaju“.

Ovako Dragan Vulić, pomoćnik ministra pravde Vladana Batića, objašnjava kako se njegov potpis našao na dokumentu kojim se nalaže izvođenje bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića iz Centralnog zatvora i predaja ovlašćenim predstavnicima Međunarodnog tribunala. Vulić ovo priča prvi put posle 15 godina, a uoči 10 godina od smrti Miloševića.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Svih ovih godina, kaže, živi sa žigom jer neko pokušava da predstavi njegovu ulogu kao ključnu u ovom izručenju.

„Bio sam samo službenik koji je potpisao nalog o postupanju na osnovu dokumenata Vlade Srbije. Ko sam ja da bilo šta odlučim o izručenju Miloševića? Akt koji sam potpisao je bio tehničke prirode“.

Vulić objašnjava da ministar pravde Vladan Batić nije potpisao dokument zbog toga što je u to vreme bio na hirurškoj intervenciji.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Podsetimo po odluci Vlade Srbije na čelu sa premijerom Zoranom Đinđićem 28. juna 2001. godine Vulić je sačinio dokument u kom je zatražio da upravnik CZ Dragiša Blanuša iz pritvora preda bivšeg predsednika predstavnicima Haškog tribunala.

POGLEDAJTE VIDEO:

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU