Priče iz života Patrijarha Pavla životne lekcije su mnogima od nas. Patrijarhje svuda išao peške, kad nije mogao, koristio je autobus i uvek je bio u istim cipelama.

Sponsored links:

Gojko Stojčević rano je ostao bez roditelja, a prevalio je veliki duhovni put da bi 1990. godine postao 44. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve. U svešteničkim krugovima dugo će se prepričavati kako je patrijarh Pavle imao lepe cipele – lake, udobne i besprekorno sjajne.

-“Jeste”, osmehivao se patrijarh Pavle kada su ga pitali za cipele.
-“Udobne su, mogu u njima dugo da pešačim.”

-“Gde ste ih kupili?”
-“Eh, kupio!” rekao i odmahnuo rukom kao da je stavio tačku na razgovor.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Te cipele su nekad bile ženske čizme, a patrijarh ih je našao, bačene, blizu kuće svoje sestre. Zagledao ih, prevrtao, video da su stare i očuvane. Posle nekoliko dana u svojoj maloj radionici načinio je sebi dobre cipele. Patrijarh Pavle je bio veoma cenjen zbog svoje skromnosti i mudrosti. Nije mu bilo ispod časti da šije ili da popravlja prozore.

Sećanje na ovog neobičnog, blagog čoveka, koji je bio istovremeno i intelektualac i zanatlija, ostalo je živo i pet godina nakon njegove smrti. Dok su mnogi kupovali luksuzne automobile, on je svuda išao peške ili javnim gradskim prevozom. I to u cipelama koje je sam pravio, ali i popravljao.

Obućarskom zanatu naučio čovek koji je popravljao cipele u blizini Patrijaršije, a neki kažu da je zanat “pendžetiranja đona” naučio u manastirima. Jednog dana je video vozača ispred patrijaršije kako menja gumu i zatražio da mu pozajmi parče od gume koju je čovek nameravao da baci. Od te gume je izrezao kalup i tako zakrpio svoje cipele.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

(Izvor: Vestinet.rs)