Ukoliko ste na Fejsbuku dobili ste zahtev za prijateljstvo od atraktivne devojke koju nikad niste vidjeli, to može biti znak da ste dobar zavodnik, ali još pre da je reč o nečemu drugom.

Sponsored links:

Daleko je veća verovatnoća da ste žrtva potencijalne prevare, čak i ako su vaše zavodničke sposobnosti na zavidnom nivou.

No, i ako se ostavimo spekulacija, malo ko se na Fejsbuku nije susreo sa gomilom lažnih profila.

Jedna vrsta takvih lažnih profila, koja cilja na naivne muškarce, uz dobro poznate kladioničarke profile, jesu profili lažnih atraktivnih devojaka.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Naravno, u većini slučajeva nije reč o nikakvoj atraktivnoj devojci željnoj vaše pažnje već o najobičnijem prevarantu željnom vašeg novca, koji se služi fotografijom zgodne devojke koju je našao ko zna gde.

Dijana Dretar iz kompanije “Degordian”, kojoj su uža specijalnost upravo društvene mreže, objasnila je da Fejsbuk u poslednje vreme puno pažnje posvećuje takozvanim „mrtvim“ profilima.

– Generalno, što se tiče fejk profila, Fejsbuk zaista radi na tome da korisnicima omogući određenu sigurnost na mreži.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Na primer, „mrtvi“ profili, odnosno oni na kojima se dugo vremena ništa ne događa, redovno se gase, a lažne profile Fejsbuk pokušava da provali na nekoliko načina.

Recimo da je danas teško imati Fejsbuk profil sa nekim izmišljenim imenom jer nas Fejsbuk tera da to promenimo u pravo ime i prezime – kaže Dijana Dretar.

Ona dodaje da postoji još nekoliko mehanizama kojima Fejsbuk želi da zaštiti korisnike od lažnih profila.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Javljanjima od strane nepoznate ekipe doskočili su tako da poruke korisnika koje nemamo dodare kao svoje prijatelje odlaze pod „message requests“ u inboksu i na taj način nas ne ometaju notifikacijama, već možemo u miru da ih proverimo kad to želimo i ignorišemo ako tako želimo.

Naravno, uvek ima fejk profila i uvek će pojaviti neko ko je sumnjiv, a to se uvek može proveriti kratkim „stalkovanjem“ tog profila.

Ako vidimo da neko ima malo ili nula prijatelja, neko nema mnogo profilnih fotografija ili fotografija sa prijateljima, osoba ne objavljuje lične statuse vezane za svoj život itd., tu nam odmah može biti sumnjivo da se radi o fejk profilu – kaže Dretar.

Međutim, Fejsbukovi mehanizmi (i dalje) nisu sasvim dovoljni. Na stotine i stotine lažnih profila kreira se svakog dana, bilo da je reč o navodnim atraktivnim ženama, „sigurnim“ kladioničarskim dojavama, ljudima koji su nekome promenili život, ili nečem četvrtom.

(Izvor: Srbijadanas.com)