Nema ništa gore nego kada se posle napornog dana prevrćete u krevetu jer ne možete da zaspite. Američki naučnik Endru Vial kaže da ima rešenje: „Metoda 4-7-8“ je tehnika disanja zasnovana na pranajama jogi, a ako je verovati Vialu, omogućava da zaspite za manje od jedan minut.

Sponsored links:

Suština je u povećanju sadržaja kiseonika u organizmu i snižavanju pulsa, što umiruje i, samim tim, olakšava zaspivanje. Evo kako tehnika funkcioniše:

Jezik leži na nepcu iza sekutića. Udahnite kroz nos, brojeći do četiri. Zadržite dah sedam sekundi, a zatim izdahnite kroz usta, brojeći do osam. Vazduh polako izlazi pored jezika, uz blagi šum. Ponovite postupak još tri puta.

Zahvaljujući laganom udisanju, unosite više kiseonika. Zadržavanje daha doprinosi da više kiseonika dospe u krv. Lagano izdisanje doprinosi izbacivanju potrošenog vazduha iz pluća, usled čega se usporava puls i čovek postaje smireniji. Endru Vial preporučuje da radite ovu vežu i ujutro i uveče, a posle otprilike osam nedelja, broj ponavljanja povećajte sa četiri na osam.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ukoliko budete primenjivali „Metodu 4-7-8“, već posle kratkog vremena moći ćete brže da zaspite, obećava lekar, ali naglašava da tehniku treba redovno primenjivati.