Da li biste želeli da znate koliko vam je tačno još vremena ostalo? Kako biste to vreme iskoristili? Pročitajte ispovest mladića čiji se život završava pre nego što je i počeo.

Sponsored links:

Da li ste se ikada zapitali kakav trag ćete ostaviti na ovom svetu, ili kako će vas pamtiti ljudi koji su vas poznavali? Kako biste reagovali da saznate da nemate još mnogo vremena?

Jedan korisnik sajta Reddit.com možda nije ostavio svoje ime, ali je podelio svoju priču sa svetom u nadi da će time ostaviti trag i pomoći drugima da shvate šta je zaista važno u životu.

“Imam 24 godine, a već sam izabrao svoju poslednju kravatu. To je ona koju ću nositi na svojoj sahrani kroz nekoliko meseci. Možda mi se neće slagati uz odelo, ali mislim da je prikladna za tu priliku“, kroz šalu započinje.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

“Dijagnoza raka je stigla prekasno da mi dozvoli i najmanju nadu za dug život, ali sam shvatio da je pre smrti najvažnije ostaviti svet malo boljim mestom nego što je bio pre vas. Kako sam do sada živeo, moje postojanje, ili bolje rečeno gubitak pomenutog, neće imati mnogo uticaja jer nisam uradio ništa značajno.

U prošlosti mi je toliko stvari okupiralo um. Ali kada sam saznao koliko mi je još vremena ostalo, odjednom je sve postalno kristalno jasno. Dakle, sada vam pišem iz sasvim sebičnih razloga. Želim da mom životu dam smisao time što ću podeliti sa vama šta sam shvatio:

– Ne gubite vreme radeći nešto što vas ne čini srećnima, jer nikada nećete uspeti u nečemu što ne volite. Strpljenje, strast i posvećenost dolaze lako samo ako volite to što radite.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Glupo je brinuti o tuđem mišljenju. Strah vas parališe i čini slabijima. Ako ga pustite on će nastaviti da raste sve dok od vas ne ostane samo ljuštura. Poslušajte svoj unutrašnji glas i sledite ga. Neki će možda reći da ste ludi, a drugi će vas smatrati legendom.

– Preuzmite kontrolu nad svojim životom, i punu odgovornost za stvari koje vam se događaju. Smanjite loše navike i živite zdravije. Pronađite sport koji vam odgovara. I najvažnije: ne odugovlačite. Pustite da vam život oblikuju odluke koje ste doneli, a ne šta niste učinili.

– Cenite ljude oko sebe. Vaši prijatelji i rodbina su večan izvor snage i ljubavi. Zato ne treba da ih uzimate zdravo za gotovo.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Teško mi je da u potpunosti izrazim svoja osećanja o ovim jednostavnim shvatanjima, ali nadam se da ćete poslušati nekoga ko je iskusio koliko je vreme važno.

Nisam uznemiren jer razumem da su poslednji dani mog života dobili značaj. Žalim što neću moći da vidim toliko kul stvari koje će se desiti u skorijoj budućnosti poput stvaranja veštačke inteligencije, ili sledeći super projekat Elona Maska. Takođe se nadam da će se ratovi u Siriji i Ukrajni uskoro završiti.

Toliko brinemo o zdravlju i integritetu našeg tela da tek na kraju života shvatimo da je naše telo samo kutija – paket koji isporučuje našu ličnost, misli, uverenja i namere ovom svetu. Ako u ovoj kutiji ne postoji ništa što može da promeni svet, nema veze da li ona nestane. Verujem da svi imamo potencijala, ali treba mnogo hrabrosti kako bismo to shvatili.

Možete plutati kroz život satkan od okolnosti, gubiti dan za danom, sat za satom. Ili možete da se borite za ono u šta verujete i pišete istoriju svog života. Nadam se da ćete napraviti pravi izbor.

Ostavite trag na ovom svetu, vodite značajan život, kakvo god to značenje imalo za vas. Idite ka tome. Mesto koje napuštamo je prelepo igralište gde je sve moguće. ALi nismo ovde zauvek. Naš život je kratkotrajna iskra na ovoj prelepoj maloj planeti koja neverovatnom brzinom srlja u tamu neistraženog univerzuma. Učinite ga zanimljivim. Učinite ga bitnim.”

Svoje pismo čovečanstvu završava sa jednostavnim: “Hvala“.