Najbizarnije analize na svetu za 2016. godinu objavili su ovih dana Nacionalni obaveštajni servis (NIS), istraživački institut iz Južne Koreje i Institut za nacionalnu bezbedonosnu strategiju (INSS) iz Seula.

Sponsored links:

Oni su u svojim izveštajima utvrdili da je tokom 2016. režim diktatora Kim Džong Una u Severnoj Koreji javno pogubio čak šezdeset ljudi.

Prosečno, dakle, svake nedelje po jedan nesrećnik je ritualno ubijen pred nekoliko stotina ili hiljada posmatrača.

I, naravno, članova uže i šire porodice. Među njima su ove godine bili isključivo visoko rangirani državni, vojni i partijski činovnici što nije bio slučaj proteklih godina.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Tako su, na primer, 2012. godine likvidirana “samo” petorica visokih činovnika, 2013. tridesetorica, 2014. četrdesetak, a 2016. godine 60.

U čistkama ubijeno 340 ljudi

Ukupno je u čistkama od 5. novembar 2011. godine, kad je Kim nasledio svog oca Kim Džong Ila, u brutalnim obračunima stradalo 340 ljudi, stoji u izveštaju INSS-a. Među njima je bilo gotovo 140 najviših državnih, partijskih i vojnih funkcionara.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Među pogubljenim pripadnicima severnokorejske elite isticali su se, po uticaju i moći, ujak Kim Džong Una, Jang Song-tek, zatim ministar obrane Hion Jong-čol, dva bivša potpredsednika Vlade Kim Jong Jin i Čo Jong-gon, zatim zamenik ministra obrane general Bun In-sun.

U izveštaju INSS-a stoji da je sredinom ove godine, nakon što je ministar odbrane Hion Jong-čol likvidiran paljbom iz protivvazdušnih topova, s objašnjenjem da je zadremao dok je bio na sastanku na kojme je govorio Kim Džong Un, došlo do zastoja u čistkama.

U pet godina izgrađeno 460 spomenika obitelji Kim

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Stručnjaci INSS-a u Seulu izračunali su da je u pet godina vladavine Kim Džong Una najsiromašnija država na svetu potrošila 300 miliona dolara na nuklearne eksperimente i lansiranja raketa dugog dometa.

Istovremeno, režim je potrošio dodatnih 180 miliona dolara za izgradnju 460 spomenika posvećenih trima generacijama diktatora, osnivaču Severne Koreje Kim Il Sungu, njegovom sinu Kim Džong Ilu i unuku Kim Džong Unu.

I sve to u državi u kojoj godišnji BDP po glavi stanovnika ne prelazi 1250 dolara i po tom je među najsiromašnim zemljama na svetu.

U izveštaju povodom pete godišnjice dolaska Kim Džong Una na vlast, stoji da su likvidacije visokih partijskih funkcionara te vojnih i državnih činovnika, postale deo severnokorejske svakodnevice.

Naučnici su utvrdili da je ekstremna brutalnost Kim Džong Una vremenom sve više rasla, premda je već 2012. postao apsolutni gospodar života i smrti te neprikosnoveni vladar i komandant vojske.

Kao dokaz nesvakidašnje surovosti navodi se da je Kim Džong UN u pet godina smenio ili likvidirao pet ministara obrane, dok je njegov otac Kim Džong Il, koji je takođe bio na glasu po okrutnosti, zamenio samo tri ministra u 17 godina, a od toga su dvojica od njih su umrli od starosti.

Početkom ove godine, likvidiran je jedan od vodećih stručnjaka za obrazovanje Severne Koreje Kim Jong Jin jer je imao, navodno, „loš stav o Nacionalnom parlamentu“, ma šta to značilo.

Streljani minobacačima

Da general Hion Jong-čol nije jedini koga su raskomadali protivvazdušnim topovima pokazale su fotografije Komiteta za ljudska prava u Severnoj Koreji.

Na satelitskim snimcima vidi se vojni kamp Kangon, 25 kilometara udaljen od glavnog grada Pjongjanga i raspoređena 24 teška protivvazdušna topa

Tim oružjem pogubljena je grupa robijaša, a na slikama se vide kamioni i autobusi koji su dovezli publiku.

Jednako grozna sudbina zatekla je i nesrećnog generala koji se napio tokom jednog prijema, pa je za kaznu, pred stotinama gledaoca i celom porodicom, likvidiran plotunima iz minobacača.

Tim oružjem pogubljena je grupa robijaša, a na slikama se vide kamioni i autobusi koji su dovezli publiku.

Jednako grozna sudbina zatekla je i nesrećnog generala koji se napio tokom jednog prijema, pa je za kaznu, pred stotinama gledaoca i celom porodicom, likvidiran plotunima iz minobacača.

Toj tezi ide u prilog podatak da je pre tri godine streljano još desetak članova tog orkestra, pod optužbom da su posedovali pornografske materijale.

Stoga je posve izvesno da se Kim Džong Un na taj način rešio svih onih koji su se nekada družili sa njegovom suprugom, a možda su znali i za neke neugodne pojedinosti iz njene prošlosti.

Valja reći da pred streljačkim vodom završavaju svi oni koje budu uhvaćeni

da gledali južnokorejske sapunice ili oni koji su kupovali na crnom tržištu DVD-ove američkim filmovima.

Stranci ne prolaze mnogo bolje

No, Kim Džong Un nije bio milostiv ni prema stranim državljanima. Tako je 21-godišnji Oto Frederik Varmbier, studen Univerziteta Virdžinija, osuđen na 15 godina prisilnog rada jer je pokušao da ukade propagandni plakat iz svog hotela u Pjongjangu.

Američki državljanin Kim Dong-Čul optužen je za krađu državnih tajni premda je bio misionar koji je donosio pomoć u hrani siromašnima Severne Koreje.

Amerikanac Džefri Fouli bio 170 dana u zatvoru jer je u hotelu u Pjongjangu zaboravio Bibliju. Američki državljanin Metju Miler, (23), dobio je kaznu od šest godina strogog zatvora samo zato jer je pokušao da razgovara s domaćim ljudima.