Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je na sastanku u odbrambenom resoru da će do kraja 2016. godine biti stvorene dve nove divizije u Zapadnom i jedna u Južnom vojnom okrugu, kao odgovor na povećanje potencijala NATO-a u blizini granica Rusije.

Sponsored links:

– Ministarstvo odbrane preduzima niz mera u cilju suprostavljanja povećanju snaga NATO-a u neposrednoj blizini ruskih granica. Do kraja godine dve nove divizije biće formirane u Zapadnom vojnom okrugu, a jedna u Južnom vojnom okrugu – izjavio je Šojgu.

On je naveo da se u ovom trenutku izvode radovi na mestu gde će biti raspoređene jedinice.

– Naredio sam da se prilikom gradnje objekata koriste najsavremenija građevinska rešenja. Radi se o blokovsko-modularnim konstrukcijama. Tehnologije masovne proizvodnje i isporuke modula omogućiće da se izgrade objekti za tri-četiri nedelje – rekao je ministar.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ministar odbrane je naveo da će šest fregata projekta 22350 popuniti borbeni sastav Ratne mornarice Rusije do 2025. godine.

– Šest ovakvih brodova treba da uđe u sastav ratne flote do 2025. godine. Oni će biti ojačani savremenim naoružanjem i najnovijim sredstvima upravljanja – rekao je Šojgu na savetovanju u resoru.

Sada glavna flota serije „Admiral Gorškov“ održava testiranja na Severnoj floti, podseća šef vojnog resora.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ranije je zamenik glavnog komandanta Ratnog vazduhoplovstva Rusije admiral Aleksandar Fedotenkov saopštio da flota planira da dobije novu fregatu do kraja 2016. godine.

„Admiralu Gorškovu“ je bio postavljen kamen-temeljac početkom 2006. godine, a spušten je u vodu 2016. godine. U novembru 2014. godine brod je prvi put bio testiran. Drugi predstavnik serije, „Admiral Kasatonov“, bio je spušten u vodu 2014. godine, dok se završetak trećeg „Admirala Golovka“ očekuje 2016. godine.

Brod projekta 22350 težak je 4.500 tona i može da razvije brzinu do 29 čvorova. Oni se naoružavaju raketama „Oniks“ i „Kalibar“, kao i protivvazdušnim raketnim sistemima „Poliment-Redut“.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU