„Srbi ne poznaju dovoljno Rusiju i to poznavanje je folklorno, ocenila je istoričarka Latinka Perović na okruglom stolu „Srbija u geostrateškom pozicioniranju Rusije“, gde se govorilo o različitim aspektima odnosa Srbije i Rusije.

Sponsored links:

– Ono što je tačno jesta da Srbi ne poznaju dovoljno Rusiju i da je to poznavanje folklorno, u kom Srbi veruju da ih Rusi vide kao drugu po veličini slovensku državu posle Rusije, a posebno je loše naše poznavanje savremene Rusije iz 19. i 20. veka – rekla je Perović na skupu na kome je predstavljen i Zbornik „Politika srpskog identiteta“.

Perović je kazala da je Zbornik urađen na način da ispunjava sve naučne standarde, što je, kakao je kazala, retkost u ovom vremenu u kom „rapidno opadanja naučnog rada u Srbiji u kojoj je sve više improvizacije uz odsutnost naučnih provera“, što je, kako je istakla, „vrlo opasno po budućnost srpske nauke“.

– Zbornik je oslobođen apriorizma o rusko – srpskim odnosima i predstavlja ih iz više različitih uglova – navela je ona.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Prema njenim rečima, naša tekuća politika je „van realnosti, jer mi hoćemo u Evropsku uniju, a u isto vreme želimo da imamo balansiran odnos i prema Rusiji“.

Perović je napomenula da je Rusija velika država i da ta ideja velike države zaokuplja i Srbiju, i to je jedna od analogija između Rusije i Srbije.