Od Božića kada je hrvatski premijer saopštio da je izgubljen spor s Molom u Ženevi, hrvatska Vlada ćuti o troškovima arbitraže.

Sponsored links:

Regionalni mediji prenose da iz Vlade Hrvatske poručuju da još nije ništa izgubljeno.

U međuvremenu, mađarski mediji se hvale kako su ogulili Hrvate. Objavili su kako će troškovi parnice hrvatsku stranu koštati najmanje 30 miliona dolara (213 miliona) pozivajući se na izračunavanje časopisa Global Arbitration Review.

Prema pravilima UNCITRAL-a (komisije Ujedinjenih za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi) gubitnici moraju da snose većinu troškova, tako hrvatska strana uz svoje advokate mora da plati i deo troškova za pravnu kompaniju Dečert koju je angažovao Mol.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

I GAR piše da je slučaj u kojem su odbačene hrvatske tvrdnje da je bivši premijer Ivo Sanader primio mito od šefa MOL-a Zolta Hernadija u zamenu za predaju upravljačkih prava Ine imao visoke, rekordne troškove.

Hrvatski mediji nisu dobili objašnjenje za troškove niti objavu presude, i to objašnjavaju time da imaju još jedan spor s Molom, u Vašingtonu.

U odgovoru koju su poslali Indexu ističu da nameravaju da sruše presudu iz Ženeve pred sudom u Švajcarskoj.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Prema podacima koje je objavila Državna revizija može se izračunati da su troškovi hrvatske strane u slučaju arbitraže iznosili najmanje 100 miliona kuna.

Od toga je najviše otišlo na advokatsku firmu kojoj je plaćen mesečni paušal od 364.000 dolara, odnosno 4,3 miliona dolara godišnje.

Za usluge veštačenja plaćeno je 12 miliona kuna. Državni revizori su zabeležili i da je Vrdoljakovo ministarstvo ekonomije plaćalo konsultante 2.280 kuna po radnom satu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Najmanje 6 miliona plaćene su sudske takse. Nepoznat je iznos honorara koji je dobio Jakša Barbić, član arbitražnog veća kojeg je predložila hrvatska vlada, i za kojeg se u medijima spekuliše da je glasao protiv nje, a u korist Mađara.

Među svedocima na arbitraži bili su i Ivo Sanader i Zsolt Hernadi, a ključna saslušanja pratili su pravni timovi, po desetak advokata sa svake strane, što bi moglo donekle objasniti visinu troškova, piše Indeks.

(Izvor:Kurir.rs)