U manastiru Ostorg 12. maja 1996. godine rano ujutru prvi i jedini put pokazane su mošti Vasilija Ostroškog, koje su tom prilikom presvučene. Sve se odigravalo pod budnim okom patrijarha Pavla.

Sponsored links:

Parvoslavni vernici proslavljaju danas praznik Vasilija Ostroškog, sveca koji je rođen u selu Mrkonjići u blizini Trebinja. Veliko poštovanje prema njemu imaju i pripadnici drugih vera, a za njegovo ime se beleže brojna čuda, za koje niko nema objašnjenje!

Sveti Vasilije je 2 puta tokom 90-tih godina odnošen u rodnu Hercegovinu. Prvi put pred raspad 1990 godine. Drugi put se to desilo 12. maja 1996. malo posle završetka rata, kada je ljudima trebalo najviše snage i motiva da nekako nastave dalje sa svojim životima.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Svetitelja su dostojno dočekali patrijarh Pavle, tadašnji episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jeftićkao, kao i predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Vladika Atanasije obratio se ovom svecu posebnim rečima, poželećimu dobrodošlicu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Dobro nam došao svetitelju hercegovački Vasilije, domaćine svesrpske Hercegovine i svih srpskih svetosavskih zemalja, i svih srpskih svetosavskih duša. Dobro nam došao kao svoj svome, kao Hristos narodu svome jer se u tebi proslavi raspeti i vaskrsli Hristos – rekao je vladika.

izvor: (stil.kurir.rs)