Usled velikih vrućina ona više neće moći da uzgaja kao do sada, a to će primorati farmere da presele planraže na veće nadmorske visine.

Sponsored links:

Ljubiteljima kafe se ova vest nikako neće svideti, a čini se da su klimatske promene stigle i do omiljenog napitka miliona širom sveta.

Kako navodi Klimatski institut izveštaji navode da će kafa nestati do 2080. godine.

Uticaj klimatskih promena je postao toliko veliki da su i velike kompanije ove industrije, poput Starbaksa priznale da se posledice već sada osećaju.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Izveštaj navodi da je izvozna industrija kafe vredna 19 milijardi, dok se godišnje konzumira 2.25 milijardi šoljica kafe.

Zemlje proizvođači poput Meksika, Kolumbije, Brazila, Etiopije i Vijetnama moraće da smanje svoje plantaže već 2050. godine.

Ulsed velikih vrućina ona više neće moći da uzgaja kao do sada, a to će primorati farmere da presele planraže na veće nadmorske visine.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Nije ni samo vrućina najveći neprijatelj kafe, jer je poslednjih godina ustanovljeno da sve veći broj bolesti i štetočina napada ovu biljku.

Neki od štetočina su već uspele da naprave štetu od 500 miliona dolara godišnje.

Kako bi se ovaj proces sprečio bilo je neophodno da se obavesti javnost o problemu koji postoji, a sledeći koraci su svakako očuvanje životne sredine i pokušaj smanjenja efekata klimatskih promena.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ostaje nam samo da maksimalno uživamo u kafi dok još uvek postoji… Pitanje je šta će zameniti omiljeni napitak miliona ljudi.

(Izvor: Espreso.rs)