Miroslav Lazanski, vojnopolitički komentator lista „Politika“, javno je pozvao srpske tajkune da pokažu patriotizam, odreše kesu i plate ruski raketni sistem S-300, o čijoj nabavci se već mesecima priča u javnosti.

Sponsored links:

Lazanski je objasnio da Srbija danas nema dovoljno novca za skupo naoružanje i rekao da bi pomoć bogataša mogla da bude jedno od rešenja.

– Sve zavisi od nacionalne i političke volje. Ako nešto stvarno hoćete, ako vam nešto zaista treba, onda uvek možete naći izvor finansiranja. Ne mora to da bude budžet, može i od nekih kompanijskih para. Postoje razni modaliteti plaćanja raketnog sistema, i barter poslovi, razne vrste drugih kompenzacija, a mogli bi i naši tajkuni malo da se stisnu i odvoje pare za bezbednost otadžbine – naglasio je Lazanski u intervjuu za radio „Sputnjik“, dodajući da Srbija ni slučajno ne može i ne sme sedeti skrštenih ruku dok se na Balkanu vodi besomučna trka u naoružavanju.

Duguju državi

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Tajkuni su svoje bogatstvo u velikom delu stekli zahvaljujući toleranciji države, a ne ličnim i poslovnim sposobnostima. Niko me ne može ubediti da su se obogatili na čist način. Oni bi učestvovanjem u kupovini S-300 za 20, 50 ili 100 miliona evra „kupili“ ugled i odužili bi se narodu, a država bi imala velike koristi – objašnjava Lazanski, koji tvrdi da „tajkunska pomoć“ u kriznim situacijama nije nepoznata pojava ni na Istoku, ali ni na Zapadu:

– Znate, naši tajkuni nisu državljani Kajmanskih i Devičanskih ostrva ili Kipra, već Srbije. To podrazumeva izvesne obaveze… Molim vas, pa to je svojevremeno Putin uradio sa ruskim oligarsima. To je u kriznim momentima uobičajeno i na Zapadu – ističe Lazanski.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Na drugoj strani, Momir Stojanović, predsednik Odbora za bezbednost, ocenjuje da je ovo odlična ideja.

– Problem je, međutim, to što u Srbiji odavno nema nacionalne solidarnosti bogataša, od kojih su neki možda i nezakonito stekli imovinu. Oni bi svojim novcem stvarno mogli konkretno da pomognu državi, a Srbiji zaista jeste potrebna jaka protivvazdušna odbrana – poručuje Stojanović.

Tajkuni ćute

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Sasvim je interesantno da gotovo niko od viđenijih biznismena juče nije želeo da komentariše Lazanskog i njegovu ideju. Jedini se osmelio Milo Đurašković, vlasnik „Nibensa“ optužen za pljačku putarskih firmi.

– Kad bi mi država vratila ono što mi je otela, poklonio bih joj sve vraćeno. Onda bi me prosečan čovek pitao: A šta bi se tu promenilo? Ništa. Tako sam ja sa mojom Srbijom na nuli – zaključuje Đurašković.