Sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom u Beograd će 12. decembra stići i vojni stručnjaci iz Moskve koji će sa našim vlastima ugovarati isporuku šest aviona „mig-29“, 30 modifikovanih tenkova T-72 i isto toliko borbenih oklopnih vozila – saznaju „Novosti“.

Sponsored links:

Prema našim izvorima, ruska delegacija, predvođena šefom diplomatije, razradiće sa srpskim domaćinima sve moguće modele za nabavku vojne opreme, o čemu se nedavno razgovaralo na sednici Međuvladinog komiteta za trgovinsko-ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije. Naša zemlja zainteresovana je za kupovinu ove opreme, a ostalo je da se utanači cena i način plaćanja aviona, tenkova i oklopnjaka. Ipak, i ako dođe do pozitivnog razrešenja pregovora, koji se vode daleko od očiju javnosti, pomenuta tehnika neće brzo stići u Srbiju.

Prema informacijama „Novosti“, u slučaju dogovora, kontingent vojne tehnike sukcesivno bi stizao do kraja sledeće godine. Najveća prepreka, oko koje će se gotovo sigurno lomiti koplja, jeste cena naoružanja koje bi trebalo da stigne iz Rusije.

Vrednost borbene tehnike koja se našla na pregovaračkom stolu više puta je menjana. Moskva je za šest „migova-29“ i popravku postojećih srpskih letelica ovog tipa, zajedno sa pratećom opremom, ispostavila račun od oko 50 miliona dolara. Na intervenciju ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua ovaj iznos je smanjen, a poslednja cena ovog paketa o kojoj je razgovarano bila je oko 25 miliona dolara. Dve delegacije u Beogradu ponovo će razmotriti ukupnu vrednost posla i moguće modalitete plaćanja.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Iako je Srbija bila zainteresovana i za nabavku PVO sistema „Buk“, zbog visoke cene doneta je odluka da se napravi zaokret i akcenat opremanja stavi na kopnenu vojsku.

Modernizovana varijanta guseničara o kom se pregovara jedno je od najpouzdanijih borbenih vozila koje je Rusija proizvela. Reč je o nasledniku legendarnog tenka T-72, u koji su ugrađeni najsavremenija oprema i naoružanje.

Ovaj oklopnjak poseduje izuzetnu vatrenu moć, moderni radar i savremeni sistem za kontrolu vatre. Njegov najjači adut jeste eksplozivno-reaktivni oklop. Protiv ove vrste oklopa nemoćna je većina raketnih sistema koji su u upotrebi u stranim oružanim snagama.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Procenjeno je da bi ovaj tip tenka potpuno odgovarao resursima i potrebama Vojske Srbije. Osnovna verzija ruskog guseničara poslužila je kao model za tenk M-84, razvijen krajem osamdesetih godina u Jugoslaviji.

Ukoliko razgovori sa ruskom stranom urode plodom, kontingent tenkova bio bi pojačan i borbenim oklopnim vozilima. Naša vojska je već godinama u deficitu sa ovim sredstvima, koja imaju široku primenu – od izviđanja i patroliranja do borbenih dejstava. Pojačanje bi nam svakako značilo.

PLAN POSETE

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Prvog dana posete planirano je da se Sergej Lavrov sretne sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, sa kojim će se zajedno i obratiti javnosti. Drugog dana posete, zvaničnik iz Moskve će sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem prisustvovati sastanku Organizacije za crnomorsku inicijativu.