Sponsored links:

Britanka Maja Somer je strastveni zaljubljenik u stare stvari i redovno „lovi“ vredne komade u antikvarnicama i prodavnicama specijalizovanim za preprodaju starih ili polovnih stvari. U jednom od takvih kupovina naletela je na retro kožnu jaknu koja joj je odmah privukla pažnju. Kada ju je pregledala, u džepovima je pronašla prelepu i srceparajući tajnu koju je ovaj komad decenijama skrivao.

Ona svoj „pronalazak“ podelila i na TikToku sa internet publikom, a snimak je pregledan preko 4,6 miliona puta!

„Još uvek ne mogu da poverujem šta imam. Ovu kožnu jaknu sam pronašla u prodavnici u utorak. Odmah sam je kupila jer mi je sjajno pristajala. Kada sam došla kući i probala jaknu ponovo, osetila sam da je nešto po džepovima“, priča na ona na snimku.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ispostavilo se da je u džepu jakne bila sakrivena mala sveska prepuna različitih zapisa. Zapravo, reč je o nečijem intimnom dnevniku koji datira još iz 1971. godine!

Vremenska kapsula iz 1971. godine

„Na prvoj stranici koju sam otvorila u ovom malom dnevniku piše: „Četvrtak, 11. novembar 1971″. Jedna nedelja je prošla, a Dajen mi nije nazvala niti mi je pisala“. Sledeći unos je od 22. novembra iste godine. „Danas bi bila naša deveta godišnjica i 10 zajedničkih godina. Napio sam se sam“, napisao je vlasnik dnevnika“, otkriva Maja na svom snimku.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Dok je prelistavala stranice dnevnika, spoznala je tragičnu pozadinu ove priče. Raniji zapis u dnevniku, koji datira od 4. novembra, kao da je zabeležio poslednje dane sreće za tajanstveni par.

@thinklessaboutmen This might be the most special artifact I’ve ever thrifted. #1970s #1960s #timecapsule #vintage #heartbreak ♬ A Day in My Life – Soft boy

„Dajen i ja smo vodilji ljubav jutros. Odveo sam je na doručak, a zatim na posao. Poljubio sam je pre nego što sam otišao. Nisam znao da će to biti poslednji put da je vidim“, piše u ovom notesu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Gospođica Somer na snimku tvrdi da je praktično mogla da oseti slomljeno srce uskladišteno u toj kožnoj jakni. U drugim džepovima pronašla je podjednako fascinante predmete – tri srebrna dolara iskovana 1921. godine, kao i malu flašu kanadskog viskija iz 1966. godine. U velikom džepu na poleđini jakne nalazio se dnevni planer sa sličnim zapisima kao i mali dnevnik.

„Nadam se da nikada neću završiti ovu knjigu. Možda se Dajen vrati pre nego što je završim. Početak unosa – 13. maj 1971; kraj unosa – 4. maj 1972. godine“, piše na prvoj stranici rokovnika. „Prvi put za 10 godina nisam sa Dajen u ovo doba godine“, još je jedan od zapisa.

Novogodišnji zapis, odnosno onaj od 1. januara 1972. sadrži samo jednu reč, ali je i laiku jasno koliko je razočarenja sadržano u istoj. „Zašto?“, piše jednostavno.

Maja je bila dirnuta neverovatnim otkrićem i ovom nepotpunom, ali tužnom pričom koju je otkrila u samoj jakni. „Znati istoriju iza ovog odevnog predmeta – to je kao iz sna. To je drugi nivo. Ovo je kao vremenska kapsula iz 1971. godine sa tako dirljivim dnevničkim zapisima iz starih vremena“, zaključila je.

Ukoliko želite da vam Žena.rs, najčitaniji ženski portal u Srbiji, donosi najnovije teme iz oblasti zdravlja, mode, savete najpoznatijih stručnjaka, uzbudljive životne priče, najsvežije vesti iz sveta poznatih ličnosti i filma – prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najnovije informacije od portala Žena.rs!

(Izvor: Žena)