Srbija ima veoma zanimljivu istoriju iza sebe, a mi ćemo vam danas prikazati najzanimljivije detalje iz nje.

Sponsored links:

U 7. veku Slaveni su naselili Balkan. Podelili su se na tri dela- Srbe, Hrvate i Slovence. U 8. veku Vlastimir je osnova prvu srpsku državu Rašku.

U 9. veku Srbi su primili hršćanstvo, a nakon raskola crkve su uglavnom bili pravoslavci, mada je situacija na obalo Jadranskog mora bila malo drugačija.

Sve do početka 13. veka Srbija nije imala potpunu nezavisnost te je uglavnom bila vazal Vizantije. Međutim posle 13. veka dolazi zlatni period srpske države te se njene teritorije proširuju skroz do Atine na jugu.

Nakon toga dolazi do prve Kosovske bitke 1389. u kojoj su i Srbi i Turci preživeli velike gubitke, te je Srbija postala vazal osmanskog carstva. Srbija je posle bitke kod Ankara povratila nezavnisnost međutim ne zadugo jer je padom Smedereva 1459. Srbija pala pod turke i ostala pod njihovom vlašću narednih 350 godina.

Tokom ovih 350 godina vladavine turskog carstva, Srbi su nekoliko puta uzeli oružje i zahtevali nezavisnost. Najveća pobuna se desila 1594. godine, no završena je neuspešno, te kao osvetu- Turci su zapalili mošti Sv.Save na vračaru gde danas postoji hram u njegovu čast.

Godine 1804. Srbi su se opet pobunili protiv osmanskog carstva. Vođa pobunjenika je bio Karađorđe. Prvobitno ustanak je bio veoma uspešan te se činilo kao da će Srbi ne samo dobiti nezavistnost, nego da će srpska država imati i velike granice. Međutim to se nije desilo jer su Rusi 1812. godine potpisali mir sa Turcima, te je to dovelo do gušenja Prvog srpskog ustanka.

loading...

Mira nije bilo dugo, jer je Drugi srpski ustanak planuo 1815. godine te je bio uspešan. Srbi nisu oficijalno imali nezavisnost, ali su imali veliku autonomiju. Srbija nezavisnost stekla 1878. godine an Berlinskom kongresu. Čeitiri godine nakong toga je postala kraljevina.

U ovom periodu granice Srbije su proširene na račun Osmanskog carstva. U Prvom balkanskom ratu, Srbija je uspela da zauzme veliki dio teritorije, a u Drugom Balkanskom ratu je uspela da tu teritoriju i sačuva nakon što je Bugarska objavila rat zbog Makedonije.

Iz Prvog svetskog rata Srbija je izašla kao pobednik, a rezultat toga je bio formiranje kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca koja je kasnije preimenovana u Kraljevinu Jugoslaviju.

Kraljevina je ugašena nakon Drugog svetskog rata, a Jugoslavija je bila socijalistička republika, sve do njenog raspada 90-ih.

loading...