Kralj Petar Drugi Karađorđević je 1941. godine pobegao iz zemlje i poneo narodno zlato – jedan je od najčešće korišćenih argumenata u proteklih 75 godina protiv kraljevske porodice.

Sponsored links:

Polazeći od teze, decenijama korišćene u postkomunističkoj istoriografiji, Dušan Babac i Aleksandar Ognjević u knjizi “Tajne kraljevksog blaga” demaskiraju ovaj višedecenijski mit oktirivajući da je sudbina zlata i kraljevskih dragocenosti bila potpuno drugačija.

Posle više godina istraživanja, autori su pronašli koliko su zapravo zlata kralj i vlada poneli tokom evakuacije, kakva je bila sudbina dragocenosti skrivenih u manastiru Ostrog, kakva je bila uloga Nemaca, Italijana, Amerikanaca, Ozne i Udbe u raznošenju blaga, kao i šta se dogodilo sa izuzetno vrednim umetničkim delima i svetinjama u vlasništvu kraljevske porodice.

– Kralj Petar nije ukrao narodno zlato i nije živeo bogato u emigraciji. Jedan gram zlata on nije razmenio! Ovu priču su sistematski posleratnih godina proturali protivnici monarhije i kao mantru, preneli je na svoje potomke – rekao je za Večernje novosti Dušan Babac.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Dodao je da je Kraljevina Jugoslavija dočekala Drugi svetski rat sa stabilnim rezervama i neposredno pre ratnih sukoba planski je nastojala da sačuva novac i zlato i skloni ih na sigurno.

Ipak, tokom povlačenja prema Crnoj Gori morala je da spali velike emisije novčanica, kako novac ne bi došao u ruke okupatora. I to je bila jedinstvena mera u istoriji monetarne politike jedne države.

Od 204 sanduka zlata filijale Narodne banke u Užicu, Italijani su u aprilu i maju 1941. zaplenili 179 sa 8.393 kilograma čistog zlata. Od preostlih 25, Nemci su u manastiru Ostrog uzeli četiri, osam je ponela vlada, pet generalitet, jedan je ukraden, a pet je otela Ozna posle rata – navodi Babac.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Otkriva i da su posle kapitulacije Italije, Nemci zaplenili i jugoslovnesko zlato koje je bilo kod njih. Američke trupe su ga u maju pronašle i oduzele i posle Londonskog sporazuma vraćeno je Italiji, koja je vratila Jugoslaviji celokupno zaplenjeno zlato, na osnovu Ugovora o miru.

Autori tvrde da je Jugoslaviji posle rata vraćeno najviše zlata u odnosu na druge zemlje u Evropi.