Zastrašujući podatak još je strašniji s obzirom da su poslednjih godina ovakva oboljenja u uzlaznoj putanji, iako je učinjen veliki napredak

Sponsored links:

Zloćudne bolesti danas su uprkost visokorazvijenoj medicini i brojnim mogućnostima prevencije velika pretnja svakom čoveku. U Hrvatskoj od raka svake godine oboli 25.000, a umre 14.000 ljudi.

Samo u januaru 2017. godine od raka u Hrvatskoj je umrlo gotovo 1.200 ljudi.

Zastrašujući podatak još je strašniji s obzirom da su poslednjih godina ovakva oboljenja u uzlaznoj putanji, iako je učinjen veliki napredak ne samo u područjima rasvetljavanja mehanizama nastanka zloćudnih bolesti nego i u znatnom poboljšanju dijagnostičkih mogućnosti, još ni izdaleka ne možemo biti zadovoljni sveukupnim dostignućima u rešavanju ove borbe, prenosi Jutarnji list.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Najčešći oblici zloćudnih bolesti su rak pluća, dojke, debelog creva, rektuma, maternice, prostate i anusa.

– Najvažnija je primarna prevencija kojom možemo da sprečimo nastanak brojnih zloćudnih bolesti. Na primer, prestankom pušenja možemo da sprečimo ne samo rak pluća već i rak usne šupljine, bubrega i mokraćnog kanala.

Druga važna stvar je otkrivanje onih zloćudnih bolesti koje možemo u velikom procentu da otkrijemo u početnoj izlečivoj fazi, a to su rak dojke, vrata maternice, trupa maternice, jajnika i debelog creva – izjavio je prof. dr Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsednik Hrvatske lige protiv raka.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Hrvatska liga protiv raka osnovana je davne 1966. godine na inicijativu akadamika Ive Padovana, a ove godine obeležava 50 godina postojanja.

(Izvor:Telegraf.rs)