Vang Haing, farmaceut bolnice Medicinskog univerziteta u Pekingu, rekao je da nošenje maske i pranje ruku nije dovoljna zaštita od korona virusa.

Sponsored links:

Poznato je da je nos „kapija“ disajnih puteva, u njemu se lako može zadržati prljavština. U nosnoj šupljini, objasnio je Hain, postoje dlake i brojni nabori u sluznici u kojima se nakuplja prašina, mikoorganizmi i virusi. Stoga on predlaže da se nos ispira jednom dnevno, odmah po povratku kući.

„Ako ste izloženi zagađenom okruženju, ispiranje treba obaviti odmah, čim izađete iz tog okruženja, a preporuka je da se nekoliko puta dnevno ispere nos,“ objašnjava on.

Za većinu je dovoljno ispiranje nosa prokuvanom vodom, čija tepmeratura je blizu telesne temperature. Previše hladna ili topla voda može nadražiti sluzokožu nosa.

Haing samvetuje upotrebu slane vode pacijentima sa hroničnim rinihitisom, kao i osobama sa jako zapušenim nosom. Takva voda smanjuje oticanje tkiva nosne šupljine i sluzokože.

Prilikom ispiranja nosa, glavu treba malo spusiti kako voda ne bi otišla u respiratorni trakt. Uvucite vodu na jednu nosnicu, pa je jako izduvajte. Tako radite i sa drugom nosnicom.

Cilj je bakterije i viruse izbaciti iz nosa, a ne uvući u pluća. Budite oprezni i pažljivi prilikom ove radnje.

(Izvor: Stil)