Neke kompanije su mislile da su oni “preveliki da bi propali”. Na njihovu žalost, na veoma ružan način su saznali da to nije istina. Donosimo vam listu katastrofalnih odluka zbog kojih su neke kompanije ugašene ili su izubile na značenju.

Sponsored links:

1. Sears je američki lanac prodavnica koji je držao ogroman dio tržišta. Međutim, oni nisu verovali u potencijal interneta te su ga predugo ignorisali. To su iskoristili eBay i Amazon, te je Amazon danas jedna od navrednijih kompanija na svetu.

2. Pre 20-ak godina, Yahoo je imao priliku da kupi Google i Facebook, međutim oni su to odbili. Yahoo je bio jedna od najvećih IT kompanija u to vrijeme, međutim odbivšiponudu da kupe Google za samo 1 milion dolara, doveli su sebe u situaciju gde je njihova vrednost u odnosu na ove dve kompanije gotovo nikakva. Da stvar bude gora, Yahoo je imao priliku da kupi Facebook za samo 2% od Facebookove današnje vrednosti.

3. Schlitz pivo je bilo veoma popularno u Americi. Da nisu ništa promenili verovatno bi nastavili zarađivati ogromne svote novca svake godine, međutim oni su hteli da uštede na procesu proizvodnje te se napravili niz loših odluka kako bi došli do manje cene za proizvodnju. To je dovelo do toga da su izgubili velik broj mušterija te se nikad nisu uspeli vratiti nakon ove nevolje.

4. Nokia je bila telefonski gigant svojevremeno. Međutim nisu na vreme odlučili da počnu praviti pametne telefone te ih je to mnogo koštalo. U potpunosti su izgubili utrku sa ostalim proizvođačima te danas drže samo 1.1% svetskog tržišta pametnih telefona. Za usporedbu, svojevremeno su držali 70% tržišta.

5. Kodak je bio tehnološki gigant kad je u pitanju fotografisanje. Međutim, iako se radilo na razvijanju digitalnih fotografija, Kodak je odbio da se posveti ovome. To je dovelo do toga da u 2012. proglase bankrot.

loading...