Sve više stranih investitora u Srbiji zabranjuje sindikalno organizovanje, onemogućava radnike da osnuju svoja udruženja i zajednički zastupaju svoje interese.

Sponsored links:

Osim „Jure“ i „Geoksa“ postoji još niz preduzeća u kojima se ne poštuju osnovna radnička prava, kaže za „Novosti“ Zlata Zec, izvršni sekretar Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost“.

– Našim ljudima nije dozvoljeno da se organizuju ni u „Kuper standardu“, „Kalcedoniji“, firmi „Golden lejdi“… – kaže ona. – Interesantno je da su to većinom italijanske gazde koji kod nas ne dozvoljavaju osnivanje sindikata, iako su u njihovoj državi oni veoma jaki.

Neljudsko postupanje poslodavaca prema radnicima postalo je praksa u Srbiji, a osim zastrašivanja otkazom, večitih ugovora na određeno i minimalnih plata, sada ponegde i nošenje pelena i ograničavanje vremena za korišćenje toaleta postaju uobičajeni.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Na udruživanje radi zajedničkog nastupa je gotovo pa nemoguće i pomisliti.

Naša sagovornica navodi da se, recimo, u bivšoj fabrici IMT-a u Boljevcima vrata pogona zaključavaju i svako ko želi u toalet mora da traži dozvolu, a postoje poslodavci koji dozvoljavaju odlazak u toalet samo na pauzi.

– U 21. veku je sindikalno organizovanje postalo nemoguće i u EPS-u – tvrdi ona. – Tamo se priznaje samo jedan sindikat, i to onaj koji se finansira iz zajedničke kase.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

I u drugom reprezentativnom srpskom radničkom udruženju, Savezu samostalnih sindikata, tvrde da je radnicima sve teže da se organizuju pošto gazde to ne dozvoljavaju, što je direktno kršenje zakona.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, kaže da postoji zabrana sindikalnog organizovanja u svim malim i srednjim preduzećima gde je zaposleno najviše 50 ljudi, kao i u zanatskim radnjama i uslužnoj delatnosti.

– Uništen je, recimo, jak sindikat u smederevskoj fabrici „Milan Blagojević“, u firmama Miroslava Miškovića radnici ne smeju ni da pomisle na osnivanje, a u „Delta transportu“ nije postojao ni 24 sata.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Nema sindikata ni kod čoveka koji je deo socijalnog dijaloga, predsednik Udruženja poslodavaca Srbije i član SES-a, Nebojše Atanackovića, koji ima nekoliko firmi bez udruženih radnika – kaže Ranka Savić.

NEMCI I AMERIKANCI ZA POHVALU

RANKA Savić iz ASNS kaže da treba pohvaliti nemačke i američke kompanije u kojim sve funkcioniše savršeno. Takve su, recimo, „Boš“ i „Leoni“.

– Postoje kolektivni ugovori i socijalni dijalog – kaže naša sagovornica. – To su poslodavci kod kojih postoji sindikalna tradicija. Na primer, u „Leoniju“ stoji sanduče u koje se ubacuju primedbe radnika, pa poslovodstvo jednom mesečno razmatra probleme.