Nadomak Sokobanje, u blizini sela Sesalac – smeštenog na istočnim obroncima planine Rtanj, nalazi se nesvakidašnji eko-kamp “Glas prirode” . U njemu članovi komune poštuju posebna pravila, daleka od onih koje diktira potrošačko društvo i brz tempo života.

Sponsored links:

Osnivač kampa, inače instruktor borilačkih veština Marjan Arsenov, strogo zabranjuje psovanje, pušenje i konzumiranje opijata, a kao alternativu nudi izgradnju samoodrživog doma, korišćenje alternativnih izvora energije, vegansku ishranu, spavanje pod vedrim nebom, sportske aktivnosti i sve prirodne čari koje nudi ovaj kraj – Seslačko jezero, pećinu i šumovite proplanke mistične planine Rtanj.

– Naša ideja nije da se potpuno odreknemo onoga što nosi savremeno doba. Naprotiv, fokus je na spajanju starog i novog, pa smo tako, malo po malo, uspeli da ugradimo i solarne ploče koje obezbeđuju dovoljno struje za punjenje telefona, korišćenje laptopa i interneta – pojašnjava Arsenov za Južne vesti iz kuće do koje se dolazi kroz šumu i prelaska preko planinske vode.

Kuća je napuštena pre pedesetak godina, napravljena je od slame, blata i kamena, a ovaj moderni goršat na nju je dozidao priprat imitirajući sistem velikih trouglova, koji garantuje stabilnost.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ovaj neobični dom poseduje čistu izvorsku vodu, sprovedeua crevom do kampa, za koju kamperi kažu da je najlepša i pritom besplatna, olarni bojler, raketnu peć, šporet na drva, bungalove za spavanje pod otvorenim nebom, tuš-kabine, sećije za odmaranje, ležaljke, verandu, ali i šator na litici koji služi u meditativne svrhe.

– Imamo u planu da napravimo i poseban sistem za zalivanje, koji bi u letnjim danima funkcionisao kao “hladijator”, prolazeći kroz temelj kuće i hladeći prostoriju. Južna strana i princip solarne kuće obezbeđuje dovoljno sunca za grejanje u jesenjim danima. Što se tiče zime, za sada još uvek ne živimo ovde, ali su u toku planovi da se deo nas preseli zauvek tu – govori Marjan.

Boravak u kampu je slobodan i besplatan, a jedino bitno je da se poštuju blagodeti boravka u šumi, meditacije, sviranja, sporta, jelovnika baziranog na domaćim produktima iz bašte i umetničkog stvaralaštva.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Koliko ljudi sebi može da priušti da se zagleda gore u lepotu stena i šume, oseti prirodu i kaže, čoveče, pa ovo je moj dom? – komentariše on na kraju.

Izvor: (Telegraf.rs / Južne vesti)