Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se u Zagrebu sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom.

Sponsored links:

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Plenković je rekao da je ponovo ponudio pomoć u mirnoj reintegraciji ugroženih područja te zemlje na osnovu iskustva koje je Hrvatska imala nakon, kako je rekao, „velikosrpske agresije devedesetih godina“.

– Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije devedesetih godina, imala je okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet, ali i iskustvo mirne reintegracije i stoga u ovoj aktualnoj sitaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjim Donjecka i Luganska i ilegalnom aneksijom Krima, želi pomoći Ukrajini da mirno integriše svoje teritorije u ustavnopravni poredak- naveo je Plenković.

Plenković je rekao da je u Ukrajini u poslednje tri godine poginulo 10.000 ljudi, a Hrvatska, kazao je, ne želi da pogine ijedan Ukrajinac više „i stoga u saradnji s partnerima u međunarodnoj zajednici želimo da hrvatska iskustva pomognu ostvarenju mirne reintegracije okupirane ukrajinske teritorije“. Zato je, dodao je, osnovana radna grupa, koju s hrvatske strane vodi državni sekretar Zdravka Bušić, a s ukrajinske pomoćnica ministra spoljnih poslova Olena Zerkal, s ciljem da se Ukrajini ponudi katalog mera koje je Hrvatska sprovela u mirnoj reintegraciji svojih teritorija.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Radi se o merama uspostavljanja uverenja, uspostavljanje mehanizama kontakata i saradnje ukrajinskih vlasti i vlasti na okupiranim područjim, merama razminiravanja i socijalnih transfera – objasnio je Plenković.

Hrvatski premijer je, kako su preneli hrvatski mediji, naglasio da se radi o incijativi koja je potpuno komplementarna aktivnostima međunarodne zajednice, odnosno Normandijskoj grupi i OEBS-u i komplementarna sporazumu iz Minska.

Ukrajinski premijer je rekao da je zahvalan Plenkoviću, vladi i hrvatskom narodu „za principijelnu podršku Ukrajini u trenutku kad je ona žrtva ruske agresije“ i za inicijativu stvaranja radne grupe za predaju hrvatskog iskustva mirne reintegracije.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Jako mi je žao što je Rusija napala Ukrajinu i vojno i ekonomski, i energetski i informaciono – rekao je Grojsman i dodao da Ukrajina, uz podršku međunarodne zajedice, nastavlja da se bori za poštovanje međunarodnog prava i za svoje teritorije.

Upitan da komentariše, kako se navodi, ruske kritike Plenkoviću nakon njegovog prošlogodišnjeg boravka u Ukrajini kada je i prvi najavio pomoć Hrvatske u „mirnoj reintegraciji okupiranih ukrajinskih teritorija“, Grojsman je rekao da hrvatski premijer tada potvrdio svoju privrženost međunarodnim zakonima i načelima.

– A to su načela koja su ruskom čelništvu jako daleka. Svi koji se za to zalažu dobijaju kritike iz Moskve i to je jedan od načina hibridnog rata – odgovorio je Grojsman.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Grojsman je poručio Rusiji da „makne svoje vojnike iz Ukrajine i postane stvarno demokratska zemlja“. Plenković se nadovezao rečima da ovo nije njegova lična politika prema Ukrajini, već da je to politika hrvatske države, politika iza koje, kako je rekao, stoje sve hrvatske institucije.

– Mi smo zemlja koja je članica UN-a, EU-a, NATO-a i delimo određene temeljne evropske vrednosti međunarodnog poretka, poštovanja međunarodnog prava. To je poenta hrvatskoga stava. I on će ostati takav nezavisno od bilo čije i bilo kakve politike – naglasio je.

(Izvor: Intermagazin.rs/Tanjug/Pravda)