Britanska rezolucija o Srebrenici, u kojoj se Srbi optužuju za genocid nad Bošnjacima, samo je logična posledica politike Britanaca prema Srbiji koja seže u vekove, smatraju istoričari.

Sponsored links:

Oni kažu da su imperijalistički ciljevi Velike Britanije bili uvek u sukobu sa interesima Srbije.

– U prvoj polovini 19. veka Velika Britanija je štitila interese Turske nauštrb Srbije. Oni su i na Berlinskom kongresu 1878. tražili da se Srbija odrekne nekih srezova na istoku Srbije u korist Turaka.

Kada je 1903. izvršen atentat na kraljevski par Obrenović, Britanija je bila prva zemlja koja je sa Srbijom prekinula diplomatske odnose, i to je trajalo tri godine – kaže za Kurir akademik Dragoljub Živojinović.

Britanija je, podseća, podržala aneksiju BiH 1908., kada su Austrougari na silu pripojili Bosnu, a protiv naših interesa su bili i u balkanskim ratovima 1912. i 1913.

– Postoje podaci koji pokazuju da se Britanija zalagala za stvaranje velike Albanije u želji da spreči Srbiju da izađe na more dodaje on, dok istoričar Momo Pavlović kaže da su Britanci, kada je počeo Prvi svetski rat, pritisakali da se Srbiji oduzmu teritorije na severu kako bi rat bio lokalizovan.

– Britanija je imperijalistička država i njeni interesi se nikada nisu poklapali sa srpskim. Tako je bilo u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali i nakon toga.Podržavali su separatističke tendencije u SFRJ, a podržavaju i albanske teroriste.

loading...

Istoričar dr Srđan Cvetković navodi da je Britanska tajna služba veliki novac uložila u prevrat 27. marta 1941, koji je uvukao Kraljevinu Jugoslaviju u Drugi svetski rat;

– Britanci su tražili otvaranje novog fronta kako bi umanjili svoje gubitke, što je imalo katastrofalne posledice po naš narod.

I NOVA REZOLUCIJA NA NAŠU ŠTETU

U novoj varijanti britanske rezolucije o Srebrenici samo su kozmetičke izmene, suština je ista – Srbija se i dalje optužuje za genocid.

Premijeru Aleksandru Vučiću uručena je juče ta nova varijanta rezolucije, u koju su uneti i neki elementi ruske rezolucije. Ublažen je deo koji se odnosio na seksualne zločine, pa sada piše da su ih činili svi u konfliktu. Međutim, i dalje je naglašeno da postojanje genocida ne sme da se negira. Vučić je rekao da nov tekst ne može da se nazove pobedom Srbije:

– Nijedan tekst rezolucije o Srebrenici za nas ne bi bio lak. Pažljivo ćemo proučiti predlog i radićemo sve da zaštitimo naše interese.

Sponsored links:

1878. na Berlinskom kongresu Britanija tražila da se Srbija odrekne nekih srezova u korist Turske

1903. Britanija bila prva zemlja koja je sa Srbijom prekinula diplomatske odnose posle atentata na kralja Aleksandra i kraljicu Dragu Obrenović

1908. zvanični London podržao aneksiju BiH od Austrougarske

1912-13. Britanija je bila protiv srpskih interesa u balkanskim ratovima

1914. na početku Drugog svetskog rata Britanija tražila da se Srbiji oduzmu teritorije na severu

1941. britanska tajna služba finansirala prevrat 27. marta, kojim je Kraljevina Jugoslavija uvučena u Drugi svetski rat

loading...
loading...