Bivši komandant hrvatske Vojne policije u Šibeniku Mario Barišić detaljno je opisao kako su početkom devedesetih u logorima „Lora“ i „Kuline“ na najmonstrouznije načine mučeni srpski vojnici i civili!

Sponsored links:

Barišić kaže da se nije borio za Hrvatsku nastalu na krvi nedužnih ljudi, staraca i dece i zbog toga je još pre 18 godina prvi put o zločinima govorio u hrvatskom tužilaštvu.

Do danas, međutim, niko od zločinaca koje je on optužio nije pozvan na odgovornost.

Barišić je prvi put pre šest godina u razgovoru za frankfurtske „Vesti“ ispričao jezive detalje o hrvatskim zločinima nad Srbima. Taj intervju je prošao relativno nezapaženo u našoj javnosti, pa je Informer odlučio da uoči još jedne godišnjice zločinačke akcije „Oluja“ ponovi ovo svedočenje.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Tadašnji zamenik komandanta 72. bojne Vojne policije Tvrtko Pašalić aprila 1992. odveo me je u „Loru“ i pokazao neevidentirane zarobljenike s kojima možemo da radimo šta hoćemo – započeo je Barišić svoju ispovest i nastavio:

– Kad je jedan od čuvara Bloka C Ivica Livaja otvorio teška metalna vrata, ušli smo u mračnu prostoriju, pod je bio sav u krvi i vodi. Tek posle par minuta u uglu sam primetio zarobljene. Jednom su bile iskopane oči, jednom odsečene uši… Kad me je jedan od njih primetio, počeo je da jeca: „Ubij me, spasi me, ubij me, spasi me!“ – prisetio se Barišić i dodao da su podjednake grozote i mučenja preživljavali i Srbi zatočeni u vojnom zatvoru „Kuline“ kod Šibenika:

– Tamo su ih uglavnom mučili puštanjem struje iz induktorskog telefona prikačenog na genitalije. Terali su ih i da seksualno opšte među sobom, silovali su mlade devojke! Sve se to događalo od 23 časa pa nadalje. Tu vojni policajci ništa nisu mogli. Mogli su ta zverstva da prijave meni, a ja sam imao mogućnost da ih prijavim ili višim instancama ili mom direktnom pretpostavljenom, koji je, međutim, sva ta mučenja i predvodio.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Barišić navodi da se nekoliko puta požalio Pašaliću da je to što rade nehumano, ali da se ovaj žestoko brecnuo na njega što brani „četnike i četnikuše“.

– Prestao sam bilo šta da mu govorim kad je jednom prilikom izveo sve pritvorenike i u crnoj uniformi sa crnom kapom sa slovom „U“ poručio: „Ja sam unuk Ante Pavelića!“ – prisetio se Barišić.