Letnje veče na Novom Beogradu. Trojica navijača Srbije u novobeogradskom kafiću kuju planove za odlazak na svetsko košarkaško prvenstvo u Kini. Basovi neke muzike probijaju se kroz gužvu i žamor, na stolu pivo i ništa ne nagoveštava upadljivo rezolutni ton pitanja koje momentalno izaziva smeh:

Sponsored links:

Pobogu, zar da propustimo Vuhan?! Predznanje o gradu simpatičnog imena praktično ne postoji. Letimičan pogled na mapu Kine na ekranu mobilnog telefona u nastupu iznenadne kafanske rešenosti bio je dovoljan. Vuhan se ne sme propustiti.

Kvart oko hotela u Vuhanu, u kome smo se posle dugog puta obreli nekoliko meseci kasnije, je oskudno osvetljen. Omorina septembarske večeri pomešana sa prejakim mirisima nepoznatih začina i užeglog ulja. Prljavi trotoari i izlokan asfalt. Baš ništa što povećava apetit. Ipak, umor, glad i iskonska potreba za opstankom nadjačava početnu rezervisanost.

Pažnju nam privlači restoran sa suprotne strane ulice. Enterijer lokala određuje tuce okruglih stolića, na svakom po jedna pećnica, slična manjem roštilju, na kome se termički obrađuje neidentifikovana materija organskog porekla. U oblačku dima, jedan naspram drugog, naziru se optimistična lica isključivo kineskih posetilaca. Bolje sad nećemo naći, reče neko rezignirano.

Tim konobara se sastoji od izrazito mladih ljudi u upadljivo crvenim uniformama, širokog osmeha i niskog rasta. Iako mladi, nisu govorili ni reč engleskog. Zahtev simpatičnih domaćina za zajedničkom fotografijom ljubazno uslišismo i zauzesmo niski sto. Čini se da je pojava tri korpulentna balkanca, propala košarkaša u poznim tridesetim očigledno momenat vredan fotografisanja u još uvek turistički nevinom Vuhanu.

Jelovnik na čitkom mandarinskom bez fotografija koji nam gurnuše u ruke uz nekakav uzvik, bacio nas je očaj. Bespomoćno smo se okretali oko sebe kako bi pronašli osobe nekineske spoljašnjosti koje bi molili za prevodilačku uslugu ili prepoznali hranu na susednim stolovima. Jednako nemoćni bili su i konobari. Što smo više energičnije govorili i gestikulirali to je ovaj interkulturalni dijalog više zapadao u ćorsokak.

Čak i zapadnom svetu opštepoznata onomatopeja jestivih domaćih životinja u ovom kulturnom krugu budi pogrešne asocijacije. U pomoć kelnerskom osoblju priskočila je i kuhinja. Oko stola se za tili cas formirao špalir restoranskih radnika, od kojih su jedni svesrdno pokusavali da se sporazumeju, a drugi samo ljubopitljivo posmatrali scenu kojoj ne prisustvuju svakodnevno. A onda su potegnuti mobilni telefoni. Slaba vajda. Lako nestrpljenje i tenziju na našim umornim licima ljubazno su amortizovali osmesima.

A glad zaista jeste krunila naše strpljenje. U uglu prostorije, u rashladnom telu neobičnog oblika, kažiprstom smo pokazali na nekakvo meso a sva dodatna pitanja prekratili smo potvrdnim osmesima. Konačni progres u pregovorima odobrovoljio je obe pregovaračke strane.

Sedeli smo i na vrelu plotnu štapićima nespretno nabacivali hranu koju su nam donosili a kojoj nismo znali ni rase ni porekla. I tada se vratio crv sumnje, u sećanje su mi dolazili istovremeno dobronamerni i zajedljivi saveti od kuće:

Uzivaj u Kini i pazi sta jedeš tamo! Jedan od članova naše delegacije očigledno se zabavljao iznoseći najluđe hipoteze o poreklu hrane dok su ostala dvojica nemirne misli prikrivali blagim osmehom. Od toplote i siline začina pripade mi i muka.

Nemir nije iščezao ni narednog dana kada smo tokom prepodnevne šetnje posetili obližnji pijac. Gledali smo žabe i rakove kapitalce koji se migolje u gomili iz mrežastih vreća za krompir, u plastičnim kofama, u vodi se brčkalo klupko zmija i kornjače različitih veličina i verovatno ukusa. U odeljenju „delikatesa“ sa tezgi su visile suve patke u svoj raskošnoj veličini, venci luka i neizostavne kokošije nogice. Mirisi departmana plodova mora držali su nas na distanci.

Ako je tog dana na pijaci bilo ozloglašenih i globalno prokazanih slepih miševa, cibetki, pangolina, pacova i paunova i ostalih u Kini jestivih životinja mora da su bili u derivatnim oblicima, jer ih mi tamo nismo prepoznali. Bas kao što nismo ni prepoznali šta smo prethodne večeri imali na meniju u Vuhanu.

Danas za Vuhan svi znaju. Za par meseci ceo svet je saznao za veliku varoš sa desetinom miliona stanovnika, impozantnim neboderima i mostovima na moćnoj reci Jangce. Dobro je poznato i da je jedna ovakav pijac u Vuhanu bio epicentar pandemije famoznog korona virusa. A da li smo mu zaista utekli, pokazaće vreme.

Sponsored links:

(Izvor: Blic)