Prema najnovijim podacima, u Nemačkoj trenutno ima čak 691.000 slobodnih radnih mesta u raznim profesijama.

Sponsored links:

Nemačkoj su trenutno najpotrebniji radnici u socijalnoj zaštiti, maloprodaji i pripremi i dostavi hrane, kao i u građevinskoj industriji.

Da nemački poslodavci traže radnike iz Srbije, kao i sa čitavog prostora bivše Jugoslavije, potvrđuje Kadrija Mehmedović, predsednik udruženja povratnika „Reintegracije“.

– Nemački poslodavci su skloni da više plate ljude iz Srbije i iz regiona. Najtraženiji su građevinski radnici, koji su plaćeni između 1.800 i 2.300 evra mesečno bruto. Dakle, za molere, fasadere, keramičare, tesare, zidare i pomoćne radnike na građevini minimalna bruto satnica ide do 12,5 evra.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Za radnike u maloprodaji i u ugostiteljstvu, kao što su kuvari, pekari, pica-majstori, preodavci u radnjama i kioscima brze hrane, minimalna satnica je devet evra, tako da radnici na ovim poslovima zarađuju u proseku 1.500 evra mesečno bruto – kaže on.

Nemci, takođe, dodaje sagovornik, traže negovatelje, medicinske sestre, medicinske tehničare, lekare… Plate lekara se kreću između 3.000 i 4.000 evra mesečno bruto, a nega lica se plaća u proseku 1.900 evra.

U nemačkoj su sada uveli značajnu novinu, pa se negom starijih lica mogu baviti radnici medicinske struke, s tim što moraju proći obuku od tri meseca u bolnici ili zdravstvenim centrima kod nas, koju bi zatim u Nemačkoj nastavili u trajanju od šest meseci, i naravno potreban je B1 nivo poznavanja jezika, za šta je dovoljno šest meseci učenja.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Sada neko sa srednjom školom može da prođe obuku i radi ako želi.

Do posla u Nemačkoj u tri koraka:

-Posao tražite preko službe za zapošljavanje stranaca u Nemačkoj ili praćenjem konkursa koje objavljuju, kao i preko rodbine i prijateljskih veza.
-Budući poslodavac podnosi zahtev za dobijanje radne dozvole i taj dokument se predaje nemačkom konzulatu da biste dobili ulaznu vizu.
-Dobijate radnu dozvolu na tri goidne sa mogućnošću dobijanja stalnog boravka.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Za većinu poslova medicinske struke neophodan je B1 Nivo poznavanje nemačkog jezika, a za lekare specijaliste C1.

Da biste nostrifikovali diplomu, potreban je nivo B2. Od 2016. godine, za radnike sa prostora bivše Jugoslavije koji u Nemačku ulaze kao pomoćni radnici nije potrebna ni stručna ni jezička diploma, već znanje jezika na nivou A2.

Na primer, ako ste električar, dovoljno je da govorite nemački tako da možete da se sporazumete sa klijentima na osnovnom nivou.