Socijalna distanca, uz povećanje kapaciteta bolnica za teško bolesne pacijente, trenutno je jedini način borbe protiv koronavirusa, rekao je slovenački infektolog Andrej Trampuš, procenjujući da je Evropi spaseno 60.000 života zahvaljujući merama za sprečavanje širenja virusa koje su već preduzete.

Sponsored links:

U intervjuu ljubljanskom Delu, Trampuš je takođe rekao da se efikasna vakcina može očekivati tek krajem ove ili početkom sledeće godine.

„Čitava Evropa ne može biti u karantinu, ali prenošenje sa čoveka na čoveka treba smanjiti, a ograničenja će morati da se pooštre dok ne zaustavimo širenje virusa“, rekao je slovenački lekar koji vodi odeljenje za infekcije u prestižnoj berlinskoj bolnici Čarite.

Prema njegovim rečima ove nedelje, prvi znaci usporavanja epidemije Covid-19 primećeni su u Italiji, jednoj od žarišnih tačaka u Evropi.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

„To nam daje nadu da ćemo dostići vrhunac epidemije za nekoliko nedelja“, rekao je on i dodao da će pandemiju u svetu zaustaviti samo primena efikasne vakcine, što se može očekivati krajem ove ili početkom sledeće godine.

Ono što svet sada doživljava sa Covid-19, prema njegovim rečima, mnogo je gore od epidemije SARS-a sa kojom se sreo kao lekar dok je radio u Švajcarskoj pre 15 godina.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

„Ovo je najveći izazov za nas nakon Drugog svetskog rata, sars-cov-2 virus se širi izuzetno brzo, izuzetno je zarazan“, rekao je i dodao da bi bez ograničenja, kao što je održavanje društvene distance, 70 do 80 odsto bilo zaraženo stanovništva u svetu.

„Prema proračunima Imperijalskog koledža u Londonu, trenutne mere protiv širenja virusa sprečile su 60.000 smrti od Covid-19 u Evropi do 31. marta“, dodao je, ali upozorio da će, međutim, u Evropi deset odsto inficiranih trebati hospitalizaciju i da će trend hospitalizacija ukazuje da je potrebno dodatno pojačati mere protiv širenja virusa.