Surutka je tečnost koja ostaje nakon što se mleko zgruši, nastaje kod proizvodnje sira ili kazeina.

Sponsored links:

Jako je dobra i kao dodatak mnogim prehrambenim prerađevinama.

Surutka je vrlo bogata magnezijumom, kalcijumom, cinkom, fosforom, vitaminima B, aminokiselinama.

Dobro utiče na kosti jer nadoknađuje belančevine, hidrira telo i najbolja je zamena za sportska pića, pa se često upotrebljava u bodibildingu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Zbog ogromne hranljive vrednosti, ona se poredi čak i sa majčinim mlekom. Surutka podstiče razmnožavanje acidofilnih bakterija, koje su prirodni antiseptik. Odlična je za dijete i detoks programe, jer ubrzava metabolizam.

Surutka pomaže da se luči serotonin, hormon sreće, pa se preporučuje svima koji su pod stresom, a dobra je i za obnovu energije, smanjuje grčeve u mišićma i opušta ih.

Kod starijih osoba, surutka sprečava osteoporozu, čisti krvne sudove, skida naslage na zubima, prevenira karijes i regeneriše i čuva jetru.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Terapije surutkom poznate su u lečenju crevnih poremećaja (poput neredovne stolice), hormonalnih problema, gojaznosti i problema sa cirkulacijom, kao što su začepljenje arterije.

Konzumirana se tako što se kašika surutke rastvori u čaši vode i popije kao dodatak ishrani.Ako želite da vam ovaj napitak bude ukusniji, dadajte med u malo tople vode i u to nacedite sok od dva limuna i sve pomešajte sa litrom surutke.

(Izvor: Bktvnews.com)

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU