Ukoliko želite da potražite posao u jednoj od ove tri zemlje, pročitajte koje uslove morate da ispunite pre nego što aplicirate za isti!

Sponsored links:

Marija Danić iz odeljenja za migracije u Švedskoj ambasadi rekla je da je dovoljno da jedan član porodice nađe posao, čime se ispunjavaju uslovi za odlazak cele porodice u tu zemlju.

Za odlazak u Švedsku poreban je samo pasoš, a svi drugi uslovi dogovaraju se sa poslodavcem. Posao se može naći preko stranice ec.europa.eu/eures.

Posao je moguće naći i pomoću poznanika i rodbine koji već rade u Švedskoj, poznavanje jezika nije obavezno za sve struke, posebno ako se radi o zanatima, ali je poznavanje engleskog prednost.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Za poslove koji zahtevaju fakultetsku diplomu potrebno je znanje jezika i nostrifikacija diplome koja traje oko pola godine.

Slično je i u Norveškoj, gde je prosečno radno vrijeme oko 7,5 sati, ali je moguće raditi i prekovremeno. Radnik godišnje dobije 30 dana odmora.

Građani koji žele da rade u Nemačkoj moraju sami naći firmu koja će ih zaposliti – prelistavanjem štampe i kontaktiranjem agencija za zapošljavanje, ali i preko stranice jobboerse.arbeitsagentur.de.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Prednost imaju oni koji tečno govore njemački jezik, a prosečna plata iznosi oko 2.000 eura. Troškove eventualnog lekarskog pregleda i prevoza obično snosi vlasnik firme. Život u ovim zemljama je skuplji nego u BiH. U Norveškoj i Švedskoj skuplji je i do 20 odsto u proseku nego u Nemačkoj.

U tim zemljama za kiriju, komunalije, prevoz i hranu odlazi oko 40 odsto zarade. Prosečna kirija je oko 600 eura, a garsonjera se može naći i za 400. Građevinac može da zaradi oko 2.500, koliko i nastavnik, dok stomatolog zaradi i duplo više. Najbolje je ako stan i troškove deli troje ljudi, priča za “24sata.rs” J. Simonović koja u Švedskoj radi na održanju zgrade.