Kosovo je na rubu haosa, a u narednih četiri do pet godina moguć je novi rat na Balkanu, prenosi hrvatski portal Dnevnik.hr, navodeći da bi spor mogao da eskalira oko definisanja granice sa Crnom Gorom, pošto opozicija u Prištini smatra da je sporazum o demarkaciji „izdaja“.

Sponsored links:

Nema nijednog graničara na nenaseljenoj planini Rugovi na granici Kosova i Crne Gore, samo poneko stado ovaca na ispaši, ali bi spor oko definisanja granične linije između dve zemalje mogao gurne Kosovo u haos, prenosi hrvatski portal, podsećajući da kosovski parlament tek treba da ratifikuje taj sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Portal prenosi navode Frans presa da je, u vreme bivše Jugoslavije, koja se raspala u ratovima 90-ih, granica između Kosova i Crne Gore bila unutaršnja i da nikada nije bila precizno određena.

Ističe se da je sporazum oko granica ključan u kosovskom nastojanju da dobije bezvizni režim s EU-om i za dalju integraciju u evropski blok, što je glavni politički i privredni cilj.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Precizira se da bi 8.000 hektara borovih šuma, izvora i pašnjaka trebalo da pripadne Crnoj Gori. Zemlja je uglavnom u državnom vlasništvu, ali se njome tradicionalno koriste kosovski pastiri.

Jedan od njih je protiv sporazuma jer smatra da se „bogati pašnjaci i izvori vode poklanjaju Crnoj Gori„.

U tekstu se ocenjuje da se očekivalo da će ratifikacija sporazuma o granici proći glatko s obzirom na prijateljske veze koje su uspostavljene nakon što je Podgorica priznala kosovsku nezavisnost, uprkos žestokom protivljenju Beograda koji i dalje na Kosovo gleda kao na svoju južnu pokrajinu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Podseća se na nasilne proteste, suzavac u kosovskom parlamentu, a prošle subote je grupa koja se naziva „Rugosavit“ uputila otvoreno pismo premijeru i poslanicima u kojem ih upozorava da su protiv bilo kakve ratifikacije koja bi vodila u „predaju naše zemlje“.

Jedan od lidera „Samoopredeljenja“ Albin Kurti taj sporazum o granici nazvao je „činom kapitulacije“ i „izdajom“ i naveo da je „rat oko granice s Crnom Gorom „verovatan… u narednih četiri do pet godina“.

Crnogorski premijer Milo Đukanović nedavno je rekao da njegova zemlja ne namerava uzeti „ni kvadratni metar kosovske teritorije“ i pozvao Prištinu da ratifikuje postignuti sporazum.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Međunarodna arbitraža

Kosovska opozicija je zatražila da se pitanje demarkacije rešava međunarodnom arbitražom. Predsednik Kosova Hašim Tači je, s druge strane, upozorio da bi odbijanje ratifikacije sporazuma moglo da bude „fatalno za Kosovo“.

Analitičati zato smatraju da nisu isključeni ni vanredni izbori, godinu dana pre roka.

„Kosovo je na rubu kaosa, dosegnuta je tačka ključanja„, kaže Agron Bajrami, glavni urednik najvećeg dnevnog lista Koha Ditore.

„Oluja se diže već godinama. Čini se nezaustavljivom“, upozorava on.