Iako mnogo zanimanja nestaju usled digitalizacije, nova zanimanja se pojavljuju upravo zbog toga, tako da je situacija u Nemačkoj takva da im fali velik radnika.

Sponsored links:

U narednih 15 godina se očekuje pad potražnje za radnom snagom u Nemačkoj, međutim očekuje se i veliki porast u potražnji za visoko kvalifikovanom radnom snagom- stručnjacima i specijalistima. Dojče vele piše da će se s vremenom potražnja za niskokvalifikovanom radnom snagom značajno smanjiti, i da se primanja, koja bi zaposleni u na ovim radnim mestima trebali dobijati, trebala smanjiti.

U poslednje vreme, broj doseljenika u Nemačku je značajno porastao- čak se uduplao u poslednjih 8 godina. Međutim, uglavnom se radi o niskokvalifikovanoj radnoj snazi, koja iako potrebna nije toliko cenjena koliko i stručna radna snaga.

Nemačkoj je potrebno 250 hiljada novih radnika godišnje. Zanimanja koja se uglavnom traže su mehatroničari, medicinski tehničari, programeri, elektrotehničari, inženjeri svih profila, varioci, vodoinstalateri.

Sindikat u Nemačkoj se u prošloj godini izborio za mnogo bolja prava zadnika, te je plata veća nego prije a uslovi još bolji.

Izvor: Beograd365.org

loading...