U Srbiji, ali i šire, podigla se velika prašina zbog intervjua koji je Donald Tramp dao za „Nedeljnik“, a za koji se ispostavilo da je lažan. On se u intervjuu navodno izvinio Srbiji zbog bombardovanja, a tu informaciju su preneli svi domaći mediji. Međutim, na zvaničnoj stranici kampanje Donalda Trampa izašlo je saopštenje da je intervju lažan. Ipak, to nije sprečilo pristalice Hilari Klinton da optuže Trampa da kuje tajne planove s Putinom i Srbima.

Sponsored links:

Naime, saradnici Hilari Klinton, demokratske kandidatkinje za predsednika SAD, optužili su republikanskog protivkandidata Donalda Trampa da ima tajni dogovor s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i „zlim Srbima“ da ruši mir na Balkanu i pravi „veliku Srbiju“, piše „Informer“.

Tramp šuruje sa Srbima i Rusima

Ove neverovatne optužbe usledile su kao reakcija na Trampov intervju beogradskom „Nedeljniku“, u kome se on navodno izvinio Srbima zbog bombardovanja 1999. i najavio radikalnu promenu američke politike na Balkanu. Na kraju se, međutim, ispostavilo da je ovaj intervju lažan, a Trampov izborni štab je zatražio izvinjenje od srpskih novinara. Ipak, to nije sprečilo Hilarine „teoretičare zavere“ da na internet portalima rašire brojne optužbe, prema kojima predsednički kandidat republikanaca u „zločinačkom udruženju“ sa Putinom i Srbima maltene sprema novi rat u bivšoj Jugoslaviji.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Koliko je daleko sve otišlo možda najbolje govori podatak da je Laura Rozenberg, savetnica za spoljnu politiku u štabu Hilari Klinton, optužila Trampa da je intervjuom srpskim novinama i izvinjavanjem za NATO bombardovanje dokazao da je Putinov špijun!

– Dok se Hilari Klinton hrabro suprotstavlja nasilju Rusije, Tramp nastavlja da ponizno služi Putinu – optužila je Rozenbergova.

Takođe, bliski Hilarin saradnik Hauard Din optužio je Trampa da se udvara Srbima nadajući se njihovim glasovima u SAD, pošto je prethodno izgubio podršku svih drugih manjina.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Izgubio je žene, crnce, Latinose, Azijce, Indijance, muslimane… Dakle, ko bi još mogao da glasa za njega?! Možda Srbi… – objašnjavao je Din.

Ipak, i posle objave da se Tramo zapravo i nije izvinio Srbima i nije najavio promenu politike na Balkanu, Hilarini saradnici nastavili su da napadaju i optužuju protivkandidata.

– Sad je jasno, Tramp sa Putinom i Srbima planira da pravi „veliku Srbiju“! To je stari ruski geostrateški plan, koji ruši sve interese Evropske unije i NATO na Balkanu! – napisao je jedan od komentatora na američkom portalu „Politiko“.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Kako je došlo do prevare?

A kako je zapravo došlo do toga da jedan intervju u beogradskom „Nedeljniku“ izazove politički zemljotres u SAD? Dok iz štaba Donalda Trampa tvrde da je intervju izmišljen, a njegova predstavnica za štampu Suzan Rajder Javorovski kaže da on nikada u životu nije razgovarao ni sa jednim srpskim novinarom, u „Nedeljniku“ kažu da su ili žrtve prevare ili političke igre.

U saopštenju ovog lista se navodi da su sa Trampom stupili u kontakt preko izvesnog Vladimira Rajčića, Srbina iz Los Anđelesa koji se predstavlja kao holivudski producent i „budući kandidat za predsednika Srbije“!

On je, obećao da će pitanja srpskih novinara preneti Trampu, a onda je, posle mesec dana „pregovora“, poslao odgovore.

U „Nedeljniku“ tvrde da su odgovore dobili sa imejl adrese Suzan Rajder Javorovski, koja je to sinoć kategorički demantovala.