Naučnici upozoravaju na postojanje veoma realnog rizika od rušenja na mestu za koje se veruje da se na njemu nalazi Hristov grob.

Sponsored links:

Istraživači Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini kažu da bi Edikul, svetilište iz 19. veka sagrađeno iznad pećine za koju se veruje da je u njoj Isus sahranjen, mogao vrlo skoro da se suoči sa katastrofalnim urušavanjem ukoliko nedostaci ne budu uskoro otklonjeni.

Edikul je smešten u unutrašnjosti Crkve Svetog groba u Jerusalimu. Naučnici su, tokom višemesečne restauracije u koju je uloženo skoro četiri miliona dolara, otkrili urušen temelj, za koji tvrde da dalje destabilizuje građevinu, koja je izgrađena iznad ruševina i mreže tunela i kanala.

Oni ističu da ima još mnogo posla da bi se otklonio taj veliki konstrukcioni nedostatak, dodajući da je još problema otkriveno u donjim slojevima ispod objekta pomoću robota-kamera.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Da je objekat nestabilan poznato je već skoro 100 godina, ali njegova restauracija nije mogla da počne ranije, pošto su se različite hrišćanske grupe sukobljavale oko staranja nad svetilištem.

Sporazum o tome postignut je u martu 2016. godine. Novi radovi mogli bi da koštaju oko 6,5 miliona dolara i da potraju još godinu dana.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Grob u kome je, po verovanju, sahranjen Isus Hristos otkriven je u sredu na ceremoniji u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu, posle devet meseci restauracije, vredne 3,4 miliona dolara.

(Izvor: kurir.rs)