Bivši ambasador SAD u Rusiji Majkl Mekfol smatra da je “Moskva uspešno rešila jedan od zadataka koji je postavila pred sebe – potkopala je temelje demokratije u SAD”.

Sponsored links:

– Pre svega, sa analitičke tačke gledano, Rusija je bila uspešna – ocenjuje Mekfol.

On tvrdi da je ruska strana izvršila “napad na SAD” i “ovladala informacijama koje su pripadale jednoj od strana u predizbornoj kampanji”.

Zatim su, prema Mekfolovim rečima, ukradeni podaci objavljeni tako da su promenili ishod izbora. S druge strane, Rusija je u više navrata demantovala umešanost u američke izbore.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Dosadšnje istrage u SAD nisu ponudile nijedan dokaz o povezanosti Rusije sa Donaldom Trampom niti su identifikovale ruske hakere kao krivce za objavljivanje kompromitujućih podataka iz Demokratske strane.

Mekfol kaže da ruski predsednik Vladimir Putin i njemu bliske osobe “sa zadovoljstvom posmatraju kako se Amerikanci prepiru i kako se stranke međusobno optužuju”, navode američki mediji.

Drugi cilj Moskve, navodi on, bila je podrška kandidatu koji bi mogao biti od veće koristi ruskim interesima – 2016. godine taj kandidat postao je Donald Tramp.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Za Mekfola kažu da je jedan od ljudi koje Vladimir Putin smatra svojim “ikrenim neprijateljem”. Mekfol je praktično proteran iz ruske prestonice, odnosno prisiljen na povlačenje sa funkcije u februaru 2014. Razlog za ovo bile su prilično česte posete ruskih opozicionara američkoj ambasadi, tokom kojih su Putinovi protivnici prema tvrdnji tamošnjih medija dobijali instrukcije i finansijsku pomoć Mekfola za rušenje predsednika Rusije.

Moskva: Konfuzija u Kongresu SAD

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je kongresni odbor za obaveštajnu delatnost “u konfuziji” posle svedočenja direktora Ef-Bi-Aja (FBI) Džejmsa Komija o istrazi o vezama saradnika američkog predsednika Donalda Trampa s Rusijom.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da su “učesnici saslušanja zbunjeni u vezi sa situacijom”.

– Oni pokušavaju da nadju potvrdu svojih zaključaka, ali ne mogu da nadju ni dokaz ni potvrdu i vrte se u krug – rekao je Peskov.

Komi je juče u Kongresu prvi put potvrdio da je FBI pokrenuo istragu o povezanosti Trampovih savetnika i ruskih zvaničnika.

Kremlj je odbacio tvrdnje američkih obaveštajnih agencija da je ruski predsednik Vladimir Putin odobrio mešanje u prošlogodišnje predsedničke izbore u SAD u korist Trampa.

Odbor za obaveštajne delatnosti Predstavničkog doma američkog Kongresa istražuje, izmedju ostalog, rusko hakovanje čiji je cilj, kako tvrde obaveštajni zvaničnici, bilo uticanje na američke predsedničke izbore. Odbor ispituje i moguće veze Rusije i saradnika predsednika Donalda Trampa, kao i da li je bilo nekog nadzora Trampa iz političkih razloga.

(Izvor: Intermagazin.rs)