Ćerka legendarnog vladara Libije Muamera el Gadafila iskreno govori o revoluciji i životu u Libiji, prisjećajući se kako joj je otac govorio o Jugoslaviji.

Sponsored links:

Otac je uvijek pohvalno govorio o Jugoslaviji i cijelom regionu, a naročito Srbiji. Mislim da nas veže ta antiglobalistička i slobodarska ideja. Mislim da vi možete razumjeti „našu priču“ jer ste isto ili gotovo slično doživjeli dvadesetak godina ranije. Srbi su se pokazali kao krajnje lojalni i odani prijatelji – počinje priču Ajša Gadafi, ćerka legendarnog vladara Libije.

Hoće da spasi narod od bede i propadanja

Ona kaže da su mnogima zasmetale proročke rečenice njenog oca o muslimanima koji će progutati Evropu. Ona međutim prati očeve stope i najavljuje revoluciju koja će spasti narod Libije od bede i propadanja.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

„U našem narodu postoji izreka da je čovjek koji može sve dobiti samo onaj koji je sve izgubio, a to sam ja. I zato sam spremna da stanem na čelo borbe za slobodu, sigurna da ćemo u godinama pred nama dobiti i pobjediti. Moramo jer je pravda na našoj strani“, kaže ona.

Ajša dodaje da je okupila više stotina vojnih lica, intelektualaca, cijenjenih i poštenih ljudi lojalnih testamentu njenog oca, koji su spremni kako kaže da kad dođe vrijeme pokrenu talas promjena.

„Vidjećete kada dođe taj dan nikada nećemo bez prava i reda kao bjesna pseta razvlačiti i ubijati ljude po ulicama. Mi smo unazad vjerovali u pravo i pravdu, tako ćemo se i ponašati i postupiti čak i prema našim dušmanima.“

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

U Libiji vlada haos

Govoreći o trenutnoj situaciji u njenoj državi Ajša otkriva da u Libiji vlada Haos.

„Ubija se na ulicama, pljačka, siluje, otima… nema bezbjednosti, nema mira. Država više ne postoji, čak ni vještački. Od društva u kome nije bilo gladnih, nezaposlenih i od jednog tako humanog ambijenta, stigli smo do anarhije.“

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ćerka čuvenog vladara dodaje da je narod bjesan, ali da nema oko čega, ali ni oko koga da se okupi.

„Da, pozivam na oružani ustanak jer drugi put i drugi način da se nešto promjeni ne postoji. Ono što smo oružjem i novcem izgubili, oružjem i srcem ćemo povratiti. I spremna sam. Rješena i odlučena da stanem na čelo te slobodarske kolone po bilo koju cijenu. Moj otac je imao plan kako Afrika treba da izgleda do 2020. godine i humanistički vjerovao u to. To je bio projekat za Nobelovu nagradu. Imao je plan da Afrika do 2020. godine bude rame uz rame sa Evropom, a taj plan nekima nije odgovarao“, objašnjava ona.

O atentatu njenog oca

Na pitanje šta je bio razlog atentata, Ajša odgovara da takav čovjek kvari njihov poredak, jer su smatrali da u takvom poretku samo njihov narod može da živi. Ipak, kaže, prevarili su se.

Otac ju je učio da prašta, bude milostiva i blaga, ali je to neće natjerati da oprosti onima koji su jeftino prodali ono što je skupo stvarao.

„Nadam se da mediji neće pisati samo o mojim riječima danas, već više o mojim djelima sutra, a biće ih. Dugujem to ocu i dugujem to Libiji“