Evropske zemlje skovale su tajni plan kako da ograde severni deo kontinenta u slučaju da Turska pretoči u stvarnost pretnju da će otvoriti kapije za milione izbeglica, piše britanski „Ekspres“.

Sponsored links:

Države centralne Evrope i Balkana su u najvišem stepenu pripravnosti zbog mogućeg novog masovnog talasa izbeglica nakon ucenjivačke poruke turskog predsednika liderima EU.

Srbija je obelodanila da priprema svoj sopstveni plan delovanja u vanrednim situacijama, idući stopama suseda – Bugarske, Makedonije i Hrvatske, u podizanju barijera koje će zatvoriti veći deo kontinenta.

Ekstremne mere su procurele zahvaljujući insajderima u vladi koji kažu da ministri strahuju da će Erdogan osloboditi „cunami“ od tri miliona izbeglica na Evropu, piše britanski „Ekspres“.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Srbija, koja nije članica EU, ključna je tranzitna tačka za migrante koj iz Grčke pokušavaju da se domognu obećane zemlje, tj. Nemačke i Švedske.

Ali, susedne zemlje, uključujući Mađarsku, zauzele su izuzetno oštar stav prema migrantima, podižući na svojim granicama ograde, zbog čega je sve više izbeglica ostalo zarobljeno u Srbiji.Vladini zvaničnici kažu da je u zemlji registrovano 5.200 tražilaca azila, a da još 1.000 njih živi na ulicama pre svega Beograda.

List citira ministra za rad Aleksandra Vulina koji je potvrdio da vlasti razmatraju planove u slučaju da plan EU -Turska o izneglicama doživi krah, dodajući da će pogranične kontrole prema Bugarskoj biti značajno pojačane.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Lider Srpske narodne partije Nenad Popović traži podizanje zida

„Tražimo od vlade da hitno donese odluku o gradnji zida na granici sa Makedonijom kako bi se zaustavio nekontrolisani priliv migranata u Srbiju“, rekao je on.

U oštroj proceni odgovora EU na migrantsku krizu, on je rekao: „Umesto da reaguju energično na Erdoganovu pretnju da će otvoriti granice za tri miliona izbeglica, Brisel drži glavu u pesku kao noj, pokazujući svetu da nema ni snage ni kapaciteta da se izbori sa narastajućom migrantnom krizom“, kaže Popović.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU