Hidrogenska bomba je daleko jača od atomske, a kada su je Amerikanci testirali, moć eksplozije prevazišla je sva očekivanja.

Sponsored links:

Njena snaga procenjena je na 10,5 megatona, što je 450 puta više od snage bombe bačene na Nagasaki

Severna Koreja je, navodno, u sredu testirala termonuklearnu ili hidrogensku bombu, koja važi za najrazornije oružje na svetu. Snaga H-bombe zasniva se na eksploziji koja se oslobađa pri fuziji izotopa vodonika.

I atomska i hidrogenska bomba vrsta su nuklearnog oružja, što znači da se energija oslobađa usled nuklearne reakcije. Međutim, način na koji oslobađaju energiju je različit, što dovodi i do razlike u snazi. Jedna od najvećih razlika jeste ta što atomska bomba koristi nuklearnu fisiju, koja veći atom deli na dva manja kako bi stvorila energiju.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Priča o H-bombi postala je aktuelna 1942. godine, kada je Edvard Teler, američki nuklearni fizičar mađarskog porekla, javnosti predstavio ideju o “superbombi”. Teler je smatrao da bi bomba koja bi funkcionisala na isti način kao i Sunce bila u stanju da oslobodi nezamislivu količinu energije.

Postojala je logična polemika o ispravnosti razvijanja jednog ovakvog oružja, koju je 1950. prekinuo nekadašnji predsednik SAD Hari Truman, naredivši da se počne sa izradom H-bombe.

Dve godine kasnije SAD su izvršile prvu veliku probu na malom ostrvu u Maršalovom arhipelagu. Rušilačka moć eksplozije prevazišla je sva očekivanja. Njena snaga procenjena je na 10,5 megatona, što je 450 puta više od snage bombe bačene na Nagasaki.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Probno ostrvo je bukvalno isparilo, a na njegovom mestu stvoren je podvodni krater širok dva kilometra. Ubrzo je testiranja izvršio i SSSR kako ne bi zaostajao u trci u naoružanju tokom Hladnog rata.

Sovjeti su bili ti koji su na Arktiku izveli probu tzv. carske bombe – najjače u istoriji. Prilikom testa 1961. godine nastala je nuklearna pečurka visoka 64 kilometra, a široka 40 kilometara, pri čemu je snaga eksplozije dostigla skoro dva posto snage Sunca!

Srećom, do današnjeg dana hidrogenska bomba nije napuštala svoje mesto u skladištima velikih sila, te nikada nije upotrebljena u ratu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

POGLEDAJTE VIDEO: