Naftni tajkun Džon D. Rokfeler je reagovao na rastuću popularnosti električnog osvetljenja, kojе je počelo da zamenjuje petrolejsko osvetljenje

Sponsored links:

Nikola Tesla je sa Džordžom Vestinghausom radio na projektu naizmenične struje, a njihovi radovi su daleko nadmašili projekat razvoja jednosmerne struje na kojima su radili Tomas Edison i njegova kompanija Dženeral Elektrik.

Posle dobijanja ugovora o sistemu osvetljenja na svetskoj izložbi u Čikagu 1893. godine, Teslin sistem je brzo usvojen kao standard za elektroprivrede, najpre u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim širom sveta.

Naftni tajkun Džon D. Rokfeler je reagovao na rastuću popularnosti električnog osvetljenja, kojе je počelo da zamenjuje petrolejsko osvetljenje, i počeo da podržava automobilsku kompaniju Henrija Forda.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Fordova preduzeća u Detroitu bi omogućila da se motor sa unutrašnjim sagorevanjem usvoji kao osnovno sredstvo transporta. Rokfeler je dao podršku Fordu, jer se bojao da će Tesla pronaći način za proizvodnju jeftinih električnih vozila, što bi je ograničilo industriju fosilnih goriva.

Počevši od izgradnje hidrocentrale na Nijagari 1894, Tesla i Vestinghaus su omogućili povećanje upotrebe električne energije. Sa 38 godina starosti, Tesla je bio tek na početku najplodnijeg dela svoje naučne karijere.

U svojim legendarnim javnim prezentacijama, izneo je mnoge nove teorije, a u to vreme mnogi od vodećih finansijera su se gurali da ulažu u Tesline projekte.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Na kraju je najvažniji tadašnji američki bankar Džej Pi Morgan, postao Teslin ekskluzivni sponzor u periodu kada je on najviše aktivno eksperimentisao, koristeći samu zemlju umesto žica za sprovođenje električne struje.

Tesla je prvo u Kolorado Springsu, a zatim na Long Ajlendu u Njujorku radio na načinima za stvaranje električne energije iz jonosfere, zemljine spoljne atmosfere, i njenog bežičnog prenosa. Priča se da se tada Morgan okrenuo protiv Teslinog rada, kada je shvatio veličinu njegovih revolucionarnih posledica.

Poznato je da se ovaj finansijer, koji je bio posrednik interesa bankarske porodice Rotšild u Evropi i Americi, požalio da su Tesline tehnološke inovacije problematične jer nije bilo jasno kako će se obavljati kupovina i prodaja električne energije.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Morgan je lako mogao videti da glavni Teslin motiv nije bio zarada novca. Umesto toga, on je želeo da oslobodi čovečanstvo novim oblicima tehnologije, da bi oslobodio ljude iz mraka, napornog rada, i raznih oblika ugnjetavanja.

Ali ni Morgan ni klasa koju je predstavljao nisu delili Tesline ideje koji bi učinili život lakšim i boljim, i koje slede preovlađujuće obrasce prirode, a ne idu protiv njih.

Tesla je doživeo nervni slom posle 1904. godine, kada ga je Morgan izdao. Poznati Teslin toranj i laboratorija na Long Ajlendu su naknadno uništeni a Morgan je čak Tesli postavio mnoge prepreke u pokušajima da dobije podršku od drugih finansijera.

Naredne četiri decenije Teslinog života su ostale obavijene velom misterije. Neki veruju da se Tesla u potpunosti oporavio i tajno vratio svom radu sa novom grupom tajnih saradnika. Neki veruju da njegovi tajni izumi uključuju uređaje za teleportaciju i komunikaciju sa drugim oblicima života u svemiru.

Šta god bilo, kada je Tesla umro bez prebijene pare u Njujorku 1943. godine, ispostavilo se da je FBI intervenisala i pokupila njegove projekte i prototipove.

Postoji dobar razlog da se veruje da američka vojska i danas nastavlja da iskoristi Tesline izume i teorije, ali na načine koji direktno ruše Teslinu filozofiju, osobe koja je, možda, bila najnadareniji i najprosvetljeniji pronalazač koje je čovečanstvo ikada imalo.

Jedan od najboljih primera takve zloupotrebe je HAARP proogram na Aljasci. Umesto da on sledi Teslin cilj da čovečanstvu obezbedi slobodnu električnu energiju iz jonosfere, HAARP je postao sredstvo za unapređenje cilja koji su američke oružane snage opisale kao “dominaciju punog spektra.”

Među sistemima elektromagnetnog rata koji su razvijeni uz pomoć HAARP tehnologije, vrlo verovatno su i uređaji za kontrolu vremena i ciljanog stvaranja zemljotresa.

Gledajući unazad, sada je jasno da je čovečanstvo početkom 1900-tih bilo primorano da krene u vrlo pogrešnom pravcu kada se krenulo u stvaranje sistema ua stvaranje , pprenos i korišćenje energije.

Dok su njegovi rani radovi usvojeni kao osnova za sistem globalne elektrifikacije, Tesline najnaprednije teorije i pronalasci su sklonjeni da bi ostavili otvoren put za dalji razvoj manje sofisticiranih, ali više profitabilnih sredstava.

(Izvor:Telegraf.rs)