Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom insistirao je na prekidu rusko-kurdskih kontakata i otkrivanju agenata-gulenista u Rusiji. Ako uspe u tome, Erdogan će značajno ojačati svoju poziciju na spoljnopolitičkoj sceni i u unutrašnjoj areni.

Sponsored links:

Na jučerašnjem sastanku sa Erdoganom Putin je izjavio: „Rusija je srećna što se odnosi sa Turskom uspostavljaju brzim tempom“.Međutim, tokom završne pres-konferencije oba političara su razmenila optužbe diplomatskim frazama i obećali jedan drugom da će raditi na poboljšanju saradnje.

Putin je obećao da će postepeno ukidati sankcije Turskoj koje su ostale iz vremena krize nakon obaranja ruskog aviona Su-24 iznad Sirije 2015. godine, naglasivši da treba sarađivati u sferi bezbednosti. Ruski predsednik je potvrdio nameru da ove godine pokrene izgradnju „Turskog toka“.

Najinteresantniji deo razgovora Erdogana i Putina je bilo pitanje međunarodne bezbednosti, pre svega saradnje u Siriji, gde se oružane snage obe zemlje bore protiv terorističke pretnje. Zajedno sa turskim predsednikom u Moskvu je stigla i delegacija vojnog vrha na čelu sa ministrom odbrane Turske, koja je razgovarala o saradnji u Siriji.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Prema mišljenju politikologa, stručnjaka za odnose sa turskim medijima Aleksandra Kirpičeva, turski predsednik se u Moskvi usredsredio na kurdski faktor.

„Za Erdogana je kurdski faktor crvena marama u okviru regionalne bezbednosti i bezbednosti same Turske. Turski predsednik je stigao u Rusiju da pozove tu zemlju da prekine bilo kakvu saradnju sa Kurdima, posebno sa Radničkom partijom Kurdistana i sirijskom kurdskom partijom ’Demokratski savez‘.

Za Erdogana je važno da Rusija ne sarađuje sa Kurdima na teritoriji Sirije gde izvodi operaciju ’Štiti Eufrata‘, koja je u suštini usmerena protiv Kurda. Ovde Ankara planira da postavi zonu razdvajanja između turske granice i kurdskih regiona“, smatra ekspert.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Govoreći o saradnji sa Rusijom u sferi bezbednosti, Erdogan je posebno obratio pažnju na organizaciju FETO, povezanu sa islamskim propovednikom Fetulahom Gulenom.

„Što se tiče terorističke organizacije FETO, nažalost, znamo da ona preko neke druge organizacije deluje u pojedinim gradovima u Rusije, na primer, u Moskvi i Sankt Peterburgu. Mi verujemo da će ruske vlasti preduzeti korake kako bi se prekinula ta delatnost“, izjavio je turski predsednik.

„Uzimajući u obzir da se u Turskoj sada može uhapsiti svaki opozicionar pod optužbom da je gulenista, moskovska izjava Erdogana o FETO mogla bi da bude signal upućen Kurdima. U Moskvi postoji zvanično predstavništvo sirijskog Kurdistana koje nervira Ankaru“, smatra analitičar Iljšat Saetov.Što se tiče Gulenovih škola, one su još 2007. i 2008. godine zatvorene u Rusiji, zbog straha od širenja osmanske ideologije.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

(Izvor:Sputniknews.com)