Deca u norveškom gradiću Balstadu svakog dan režu jezike bakalara, a oni koji su najspretniji i kojima najbolje ide u ovom honorarnom poslu, mogu da zarade dnevnice od čak nekoliko hiljada norveških kruna.

Sponsored links:

Bakalar je inače norveški specijalitet pa zbog velike potražnje za njim i velikog izvoza, kao vrlo dobre ekonomske stabilnosti države, stotine dece imaju mogućnost da se već vrlo mladi uključe u ovaj posao.

Najbolji u ovom poslu, odnosno, najbolji u zaradi, dosad se pokazao 16-godišnji Trigve Petersen koji je ispričao svoju priču za portal „Munchies“, a prenosi „Index“.

Ogromna dnevnica

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Njegov otac je ribar koji ga je naučio kako najbrže i najpreciznije da reže jezike bakalara. Zato i nije čudno kako je Petersen brzo napredovao.

– Kad sam tek počeo da radim ovaj posao, izrezao sam otprilike dva kilograma ribe u jednom danu. Zato danas mogu da odradim i do 80 kilograma, a nekad u jednom danu zaradim i do 4.500 norveških kruna (otprilike 500 evra).

Trigve kaže da je ovaj posao jako dobar način da mladi zarade novac kako bi sami sebi priuštili nove stvari, kao što su mobilni telefoni, laptopovi ili odeća.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Uspeo sam da uštedim dovoljno da otputujem u Ameriku. Uživaću u pustolovini od Njujorka do Havaja koju sam sam sebi priuštio – rekao je Petersen.

Odraslima nije dopušteno

Ribari iz Balstada već generacijama poklanjaju deci glave bakalara od kojih oni izrežu jezike zajedno s bradom i vilicom te ih dostavljaju kupcima. Za kilogram jezika mogu dobiti gotovo sedam evra.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Kažu kako su deca oduvijek bila odgovorna za posao s jezicima bakalara.

– Odraslima jednostavno nije dopušteno da dođu ovde i radei. To je naš posao, naša tradicija – kaže Johanes, jedan od dečaka koji tu rade.

(Izvor: blic.rs)