U autorskom tekstu koji je objavljen na sajtu Fonda Strateške Kulture, Dušan Kovačev je izneo podatak da je dug Nemačke za ratnu odštetu Srbiji približno 350 milijardi dolara.

Sponsored links:

Državna komisija FNRJ je ratnu štetu procenila na 46,9 milijardi američkih dolara, od čega je iznos štete Srbiji iznosio 75%.

Ovaj iznos nikad nije bio osporen, iako je Nemačka Jugoslaviji počela da plaća „domaćinski“, isplativši joj tek jedan promil odštete.

Prema pravilima valorizacije i uvećanja za iznos kamatne stope nemački dug za odštetu danas iznosi 446,9 milijardi dolara, a srpski udeo je 355,13 milijardi.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Nemačka je isplatila odštetu samo onima nad kojima su vršeni nacistički medicinski eksperimenti, ali… malo ko je preživeo te eksperimente.

Na osnovu procena iz Austrije 2011. g. se tvrdilo da dunavske Švabe imaju pravo na obeštećenje od Srbije u visini 32,5 milijardi evra.

Rudolf Rajman (predsednik krovne organizacije nemačkih organizacija iz Austrije i inicijator Kongresa nemačkih udruženja u Subotici) iste godine je izjavio da bez restitucije dunavskim Švabama „neće biti ni investicija u Srbiji

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Nesporni iznos ratne odštete koju Nemačka Srbiji odbija da plati deset puta je veća od svote želja za „obeštećenjem“ naslednika Folksdojčera.

(Izvor: Intermagazin.rs)