Do kraja ove godine u zdravstvenim ustanovama širom Srbije biće zaposleno ukupno 2.010 lekara i medicinskih sestara i tehničara, novi je kadrovski plan za ovu godinu koji je danas predstavio ministar zdravlja Zlatibor Lonačar.

Sponsored links:

Od početka ove godine već je zaposleno 463 zdravstvenih radnika, otprilike pola od tog broja su lekari, a pola medicinske sestare i tehničari.

Kako je rekao ministar Lončar na pres konfereniciji u Palati Srbija, do 15. maja sve zdravstvene ustanove moraju da formiraju komisije koje će se baviti prijemom novih kadrova.

Najviše novih radnih mesta u KCS

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Prema ovom kadrovskom polanu, KC Vojvodina dobiće novih 229 zaposenih, KC Srbije 380, IKVB Dedinje 18, Institut za onkologiju Srbije 33, Institut za majku i dete 30, KBC Zemun 72, KBC Zvezdara 84, Univerzitetska dečja klinika 30, KC Niš 58, KC Kragujevac 219, kao i opšte bolnice po gradovima Srbije – Subotica 41, Šabac 53, Loznica 31, Valjevo 30, Požarevac 22, Čačak 48, Užice 37, Novi Pazar 60, Studenica Kraljevo 35 i Kruševac 25. U Domu zdravlja Zemun biće zaposleno ukupno 45 novih zdravstvenih radnika.

Novim „Kadrovskim planom“, koji je usvojilo Ministarstvo zdravlja, a Vlada Srbije odobrila, predloženo je zapošljavanje 631 doktora medicine, 30 farmaceuta-biohemičara i 1.349 medicinskih sestara i tehničara raznih profila. Oni će biti zaposleni u 21 zdravstvenoj ustanovi u Srbiji.

„Kadrovski plan“ radio je Institut za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“ na predlog Ministarstva zdravlja, a u cilju formiranja nove generacije lekara.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Stvaramo nove generacije lekara

Najviše lekara i medicinskih sestara dobiće one zdravstvene ustanove koje su imale manjak zdravstvenih radnika, odnosno domovi zdravlja koji su imali najmanje zdravstvenih radnika u odnosu na broj stanovnika na teritoriji za koju su osnovani i bolnice koje su imale najmanje zdravstvenih radnika u odnosu na broj postelja.

Ministar Lončar podsetio je da je vladina komisija odobrila zapošljavanje oko 4.000 zdravstvenih radnika u proteklom periodu, a polovinu tog broja čine lekari.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Obećali smo da ćemo raditi na stvaranju novih generacija lekara i ovo je put ka ispunjenju tog obećanja – rekao je Lončar novinarima u Palati Srbija.

Kako kaže, do sada je odobreno više od 4.000 specijalizacija a u ovogodišnjem martovskom roku još 634 specijalizavije.

Srbija je, podseća on, poznata po vrhunskim zdravstvenim stručnjacima koji su cenjeni u svetu, ali nijedan stručnjak nije zaista vrhunski ako ne ostavi obučene naslednike da nastave i unaprede posao.

Dirktori: Radosna vest

Direktor KCS Milika Ašanin kaže da je sa radošću primio vest da je ta zdravstvena ustanova dobila 380 novih kadrova. On je podsetio da 40 odsto svih zdravstvenih usluga u Srbiji pruža KCS, da ima 3.465 postelja i da rade najsavremenije metode u zdravstvu.

Direktor KC Niš Zoran Radovanović kaže da je 58 zdravstvenih radnika za njih optimalan broj, da su već primili određeni broj zdravstvenih radnika jer se uskoro otvara novi KC Niš sa 630 novih postelja.

Za direktora KC Vojvodina Petra Slankamenca 229 zdravstvenih radnika će puno značiti za celo zdravstvo Vojvodine, a KC pokriva teritoriju od dva miliona stanovnika.

KC Kragujevac dobiće 219 zdravstvenih radnika, a direktor Predrag Sazdanović kaže da je prezadovoljan brojem, ali da to i obavezuje da se pružaju bolje zdravstvene usluge.

(Izvor: blic.rs)