Rusija se priprema za testiranje nuklearne bombe toliko snažne, pišu ruski mediji, da je u stanju da s lica zemlje zbriše Teksas ili Francusku, i to u samo nekoliko sekundi.

Sponsored links:

Još 2009. godine Rusija je počela da razvija RS-28 Sarmat, super-teški termonuklearni interkontinentalni balistički projektil. Danas, sedam godina kasnije, Rusija planira prvo testiranje novog oružja.

Snaga ove bombe je tolika, da se predviđa da bi mogla u samo nekoliko trenutaka zbrisati cele nacije. Neki zbog toga Sarmat nazivaju “mašinom za kraj sveta’, a neki jednostavno – “Sotonom 2”, s obzirom da se radi o nesledniku R-36M rakete koju su u NATO neslužbeno nazivali – “Sotonom”.

Za razliku od nje, Sarmat će imati tehnologiju koja će joj omogućavati da izbegava radarske sisteme što će suparnicima Rusije sigurno pričinjavati značajne glavobolje u slučaju sukoba.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Projektil će inače biti u stanju da nosi 12 bojnih glava, a domet će mu biti 10 hiljada kilometara, što znači da će Rusiji “na dohvat ruke” biti sve evropske metropole, ali i američki gradovi na južnoj i zapadnoj obali.