Srbiji za tri godine preti prava epidemija karcinoma, prenosi Informer. Razlog za to je što osiromašeni uranijum koji je ostao od NATO bombardovanja 1999. godine, najjače dejstvo na ljudski organizam ima posle 20 godina, tvrdi za Informer poznati onkolog Vladimir Čikarić.

Sponsored links:

Prema njegovim rečima, u Srbiji trenutno ima 35.000 ljudi obolelih od raka, a posle 2019. godine taj broj bi mogao da se duplira i do 70.000 jer se dejstvo osiromašenog uranijuma sa Kosova i iz Pčinjskog okruga širi na celu zemlju.

Čikarić otkriva da se broj malignih oboljenja u Srbiji posle NATO bombardovanja povećao za 110 odsto i upozorava da najgore tek predstoji.

– Srbija je po smrtnosti od tumora prva u Evropi, a imamo skoro tri puta veću smrtnost od karcinoma u odnosu na svetski prosek. Razlog za to je što se prašina od osiromašenog uranijuma iz Pčinjskog okruga i Kosova proširila na celu zemlju. Svi smo to udisali. Zbog toga već sada imamo drastičan porast leukemije i limfoma, ali i svih ostalih karcinoma. Međutim, najgore tek dolazi.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Naime, osiromašeni uranijum najjače dejstvo ostvaruje tek nakon 20 godina i tada zdrave ćelije najviše pretvara u kancer. To znači da će od 2019. godine od karcinoma godišnje obolevati daleko više ljudi, prema nekim procenama čak 70.000, što je duplo više nego sada. Pred nama je prava zdravstvena katastrofa, koju ne možemo nikako da sprečimo – upozorava Čikarić. Prema ovim navodima, čak 80 odsto Srba je u opasnosti.

(Izvor: Telegraf.rs / Informer)