MOSKVA – Prvi kanal ruske televizije emitovao je emisiju u kojoj je izneta teza da Zapad, kao odmazdu za dobre odnose sa Rusijom i naše odbijanje da se priključimo sankcijama, planira da organizuje novu obojenu revoluciju u Srbiji.

Sponsored links:

„Pre početka ukrajinske krize, Srbijа a ni ceo Balkan nisu bili među prioritetima Zapada. Ruski prisutnosti na Balkanu EU i SAD nisu doživljavali kao pretnju svojim interesima. Oni su verovali da je nakon uništenja Jugoslavije, čitav region pao pod njihovu punu vojnu, političku i ekonomsku kontrolu. Sada je međutim, postalo jasno da olupine od te razbijene zemlje, iz različitih razloga, nisu ušli u EU i NATO, a su i formalno, zadržali mogućnost nezavisne spoljne politike, što je za zapad sada apsolutno neprihvatljivo“, navode ruski novinari.

Oni dalje tvrde da je Srbija navukla na sebe bes Zapada zbog dolaska Vladimira Putina u Beograd, održavanja Vojne parade i Vojne vežbe sa ruskom vojskom, kao i drugim srpsko-ruskim zbližavanjima.

Prema dramatičnim prognozama Prvog ruskog kanala, Zapad planira rušenje Srbije po Ukrajinskom receptu. Među sagovornicima u emisiji bio je i predsednik Treće Srbije Miroslav Parović.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ova organizacija prevela je uvodni deo i nastup svog predsednika na srpski jezik. (Ukoliko vam se titlovi ne prikazuju potrebno ih je uključiti)

U izjavi za srpske medije, Parović je upozorio da postoji opasnostod snaga koje, po svaku cenu, žele da ceo region odvoje od Rusije.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Ogromna medijska i politička eskadrila se u Srbiji podigla da napadne nas iz Treće Srbije koji smo javno izneli upozorenje o tome da je u našoj državi, ali i u širem regionu, opasnost od uličnih nemira i nekih novih „obojenih revolucija“ izvesna i da će cilj tih novih „obojenih revolucija“ biti da se region Balkana (ali i dela Srednje Evrope) potpuno odvoji od bilo kakve saradnje sa Rusijom i da se okrene samo ka EU i NATO paktu.

Gotovo da ne postoji NATO lobista u Srbiji ili bivši istaknuti učesnik petooktobarske revolucije koji se nije oglasio tim povodom uveravajući srpsku javnost kako su naše informacije besmislice i kako je Srđa Popović intelektualac svetskog renomea, a njegov KANVAS organizacija koja je bezazlenija od udruženja ljubitelja bubamara – rekao je Miroslav Parović, predsednik Treće Srbije.

Parović kaže da izjave pojedinih zvaničnika EU o tome da je nova kriza na Balkanu moguća kao i zabrinutost koju tim povodom iskazuje zvanična Moskva jasno pokazuju da stvari nimalo nisu bezazlene.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

U pravcu ovoga govori i prilog koji je o situaciji u Srbiji napravio Prvi program ruske nacionalne televizije u kome je Sergej Železnjak, zamenik predsednika Državne Dume Ruske Federacije rekao: „Smatramo jako opasnima izjave sa strane država Evropske unije o mogućoj novoj krizi na Balkanu. U vezi sa tim smatramo vrlo opasnim širenje korišćenja tehnologija „obojenih revolucija“, koji su već bili iskorišćeni u Ukrajini, i širenja istih u državama koje se tradicionalno nalaze u vrlo prijateljskim odnosima sa Rusijom“.

Parović kaže da će se Treća Srbija oštro suprotstaviti novom pokušaju „obojene revolucije“ u Srbiji.

– Ogromni ekonomski problemi, socijalne tenzije i stalni pritisci atlantističkih snaga da se Rusija mora potpuno izolovati, pogodno su tle za ulične nemire koji po pravilu služe kao inkubator za nove „EU heroje“ koji preko noći postaju politički lideri, a što se na najnovijem primeru u Ukrajini sasvim jasno videlo. Za nas iz Treće Srbije dileme nema, mi smo svesni da je okretanje Srbije samo ka EU, a posebno prema NATO paktu pogubno po naše društvo i državu i shodno tome ćemo učiniti sve da do toga ne dođe i da Srbija ostane u poziciji aktivno neutralne zemlje.

Takođe, snažno ćemo se suprotstavljati svim pokušajima da se država destabiliše kroz tehnologiju „obojene revolucije“. Ovo ćemo činiti na po našem mišljenju jedino mogući način, kroz uključivanje običnih ljudi u proces odbrane društva i države. Na našu sreću, narod u Srbiji je politički znatno zreliji od većine naših političara što nam uliva sigurnost da će naša zemlja uspeti da izbegne loše scenarije – kaže Parović.

U emisiji su govorili i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik SRS Vojislav Šešelj, predsednik DSS Sanda Rašković Ivić i lider Obraza Mladen Obradović.

Pogledajte celu emisiju na ruskom jeziku: