Dr Saša Milićević, dečiji pedijatar i pulmolog govorio je u jutarnjem programu TV Pink o tome zašto ne smemo računati na to da je novi korona virus potpuno bezopasan po decu.

Sponsored links:

Naime, i sam je priznao da ga je zbunilo kada je struka rekla da deca ne mogu da dobiju infekciju, pa je bolje objasnio kako teče jedan lanac zaraze.

– Postoji određeni lanac infekcije koji se sastoji od pet karika i da bi se razvila infekcija moraju svih pet da funkcionišu i budu povezane. Na prvom mestu to je izvor infekcije, na drugom mestu prenos, znači na način na koji se to prenosi, na trećem ulaz infekcije, a na četvrtom virulencija, odnosno sposobnost klice da izazove infekciju. Tek na petom mestu je imunitet domaćina – istakao je i dodao da ako budemo prekinuli bilo koju od ovih karika, infekcija se neće razviti.

– Najjednostavnije od svega je prekinuti taj kontakt jer te čuvene Fligeove kapljice, odnosno čestice koje se javljaju prilikom kijanja i kašljanja mogu stići do 1,85 metara. Zato se insistira na toj razdaljini od 2m. Ako možemo da izolujemo dete kada ima vaške, onda to možemo da uradimo i sami.

Ističe da ne treba potcenjivati sposobnost virusa da razvije težu kliničku sliku i kod dece, a to se najčešće događa kada roditelji ni ne znaju da njihovo dete ima neku urođenu manu.

– To se relativno često događa kada klinički simptomi neke urođene srčane ili bilo koje druge mane unutrašnjeg organa još uvek nemaju manifestaciju. Dakle, još uvek se ne zna da neko ima manu, a onda Covid-19 može da bude agresivan kod dece i izazove čak i smrtni ishod. Postavlja se pitanje da li se deca ređe inficiraju ili kada se inficiraju, da li su klinički simptomi kod te dece zapravo manje izraženi. Dosadašnja ispitivanja pokazuju da se deca apsolutno inficiraju, ali iz nekog razloga taj imunološki sistem u razvoju je realtivno efikasan. Ali, novi podaci koji nam pristižu pokazuju da deca nisu apsolutno zaštićena – zaključio je dr Milićević.

(Izvor: Telegraf)