>Majstori bilo kojeg profila su retkost u Srbiji. Mnogi odlaze u inostranstvo trbuhom za kruhom – pa i u Hrvatsku. A oni koji ostaju često se zapravo ne mogu zvati majstorima, piše Dojče vele.

Sponsored links:

Jedan od majstora koji su posao odlučili pronaći u Hrvatskoj je vodoinstalater Saša Miljković.

„U Srbiji se može za 250 radnih sati zaraditi nekih 500 eura, dok bih za isti taj posao u Nemačkoj, za isti broj radnih sati, dobio bar četiri puta više. Prošle godine sam radio u Hrvatskoj u Poreču. Tamo smo isto imali pun fond radnih sati i bilo je nešto približno kao i u Nemačkoj. Imao sam lepo iskustvo, tako da planiram ponovno da idem. Krajem godine sigurno idem za Nemačku“, kaže za DW.

Saša kaže da je posao jednako težak, ali da novac i sigurnost čine znatnu razliku.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

„Ako ovde radite ujutro od sedam do uveče u šest ili sedam, onda dođete kući i samo prespavate u svom krevetu. Za 500 evra. A gore spavate u tuđem krevetu za 2.000 evra. I to je ta razlika.“
Manje rada, više novca

U inostranstvu se, potvrđuje i on, prosto može za kraće vreme zaraditi mnogo više.

„Tamo odete i odradite devet meseci, posle dođete ovamo i slobodno godinu i više ne morate ništa raditi nego živeti od tog novca.“

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

U Srbiji je teško, dodaje, i naplatiti obavljeni posao. Osim toga, jedan od ključnih problema je, tvrdi, što se radnik ne ceni, već bi svaki poslodavac voleo da radnik radi po 12 sati dnevno, a da mu što je moguće manje plati. Zbog toga, kaže, ni svoju decu nije uveo u posao kojim se bavi decenijama.