Dečak , koji je 3. maja ubio 9 đaka i školskog čuvara u OŠ „Vladislav Ribnikar“, i dalje se nalazi pod specijalnim tretmanom u beogradskoj klinici. On nema pristup telefonu, laptopu, novinama, radiju ili televiziji, saznaje „Blic“. Ove mere su preduzete kako bi se osiguralo da je dečak ubica potpuno izolovan, te da je omogućen neophodan prostor za psihološku analizu.

Sponsored links:

Otuđenost od spoljnog sveta neophodna je i u kontekstu (ne)sagledavanja odjeka nezapamćenog zločina u javnosti, budući da se dečak u nekoliko navrata interesovao kako je predstavljen u medijima, te izražavao uverenost da je „popularan“.

– Nema zahteve, nije pitao ni za roditelje. Njegova jedina interesovanja su kada izlazi i kakve su reakcije na njegov čin. Šta se događa napolju i on očekuje da je popularan. Njegova očekivanja su bukvalno da će se okupiti ispod njegovog prozora i skandirati mu – rekao je ranije izvor „Blica“.

Pod konstantnim nadzorom policije i lekara

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Kako dalje saznajemo, policija i dalje sve vreme obezbeđuje dečaka kako ne bi povredio sebe ili nekog drugog. Izolovan je od ostalih pacijenata, a dozvoljen mu je kontakt samo sa medicinskim osobljem.

– Njegovo ponašanje do sada je bilo mirno. Nije pravio incidente u bolnici, ustanovi zatvorenog tipa, u kojoj je trenutno izolovan – kaže izvor „Blica“.

Službeno s njim razgovaraju samo psihijatri i psiholozi, čija je svrha analiziranje strukture njegove ličnosti i psiholoških osobina. Cilj je da se duboko razume mentalni sklop dečaka i pronađe motivacija iza njegovih zločinačkih postupaka.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Dečaka čeka serija psiholoških testova i procena, koje uključuju različite metode analize ličnosti, kako bi stručnjaci mogli prodreti duboko u njegov um.

Stručnjaci razrešavaju misteriju njegovog uma

Kako je „Blic“ već pisao, stručnjaci se bave razotkrivanjem misterije njegovog uma koji je bio sposoban da isplanira i sprovede monstruozni zločin.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

U ovakvim slučajevima, mada je ovaj teško porediti sa bilo kojim drugim, u timu za opservaciju su najčešće tri stručnjaka. „Blicov“ izvor kaže da je praksa da se sprovodi cela baterija veštačenja i dodatne dijagnostike, kao što je, primera radi i laički rečeno, analiza strukture centralnog nervnog sistema putem skenera. Ipak, pretpostavlja se da dečak nema urođenih fizičkih anomalija. Iz pouzdanih izvora dosad smo saznali da dečak ne pokazuje kajanje. Hladan je i smiren, nije tražio da kontaktira s bilo kim, niti se interesuje za roditelje.

Iako se u početku navodilo da je dečak natprosečno inteligentan, štaviše „genije“, stručne analize su opovrgle takve tvrdnje.

– Nikakav genije, kao što je navođeno. Moguće je da su mu zbog toga smetali ostali u odeljenju, jer je morao, primera radi, više truda da ulaže kako bi dostigao uspeh neke od svojih žrtvi, ili i da bi zadovoljio roditelje koji su, prema svemu što znamo, od njega zahtevali besprekoran uspeh. Može se reći da su ga spartanski vaspitavali – kaže izvor „Blica“.

Kao potencijalni izvor problema se navode i preveliki zahtevi ambicioznih roditelja, jer je pored obaveza u elitnoj školi išao i na brojne vannastavne aktivnosti. Govorio je strane jezike, išao u školu glume, muzičku školu, trenirao sportove, pobeđivao na gradskim takmičenjima, bio odlikaš.

Izostanak važne komponente ličnosti – superega

Na osnovu dosadašnjih informacija, stručnjaci čvrsto veruju da dečak iz nekog razloga nema formiranu važnu komponentu ličnosti, takozvani superego.

Kada dete ima pravilno razvijen superego, ono oseća krivicu ili anksioznost prilikom kršenja etičkih standarda postavljenih od svog superega i ima potrebu da se iskupi za učinjene greške. Kod dečaka ništa od toga ne postoji. Ne oseća krivicu i, štaviše, željno iščekuje trenutak kada će biti pušten sa klinike, a umislio je da to treba da se dogodi svakog trenutka. Ne dobija ni sedative jer je potpuno smiren. Nisu mu potrebni!

Zbog svega navedenog, stručnjaci su izrazili veliku zabrinutost da postoji rizik ponavljanja dela.

Kakva je budućnost dečaka ubice?

Sagovornik „Blica“ kaže da dečak ne može ići u zatvor jer je masakr počinio sa samo 13 godina i smatra se da nije krivično odgovoran. Ipak, može mu biti izrečena medicinska mera lečenja u nekoj od specijalizovanih zdravstvenih institucija.

Javnost se pita da li je on sada slobodan i ima li država instrumenata da ga kazni na bilo kakav način. Stručnjaci poručuju da ima, ali da je proces dug, komplikovan i zahteva ozbiljnu lekarsku proveru. Poručuju da država sigurno neće dozvoliti da počinilac ponovi zločin.

(Espreso/Blic)